A BP olajtársaság számítása csak feltételezés?

Felülvizsgálják a Nabucco beruházási költségét

Felülvizsgálja a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a földgázvezeték korábban becsült beruházási költségét, addig a társaság feltételezésnek nevezi a brit BP olajtársaság számítását a mintegy 14 milliárd eurós költségről - közölte a Nabucco Gas Pipeline International GmbH közleményében.

2011.02.22 11:43MTI

A Nabucco gázvezeték 7,9 milliárd eurós beruházási költségét a Nabucco 2005-ös megvalósíthatósági tanulmányának alapján határozták meg. Ennek felülvizsgálata folyik, és azt a jelenleg zajló részletes műszaki tervezési szakasz lezárását követően a társaság közzéteszi.
   
"Amíg ez megtörténik, bármely, más forrásból származó, a Nabucco költségeivel kapcsolatos adat nem több, mint feltételezés" - olvasható a közleményben.
   
A BP szerint - írta a brit The Guardian - a Nabucco-beruházás a magas nyersanyagárak miatt megközelítőleg az eredetileg tervezett kétszeresébe kerülhet:  7,9 milliárd euró helyett megközelítheti a 14 milliárd eurót.
    
A BP becslése a nyersanyagárak folyamatos emelkedésére alapoz; különösen az acélalapanyag vasérc árnövekedése hathat jelentősebben a beruházás költségeire. A vasérc ára az elmúlt egy évben közel 50 százalékkal emelkedett.
   
Reinhard Mitschek, a Nabucco konzorcium ügyvezető igazgatója a napokban a Dow Jones hírügynökségnek elmondta: a végső döntés a Nabucco-beruházásról legjobb esetben 2011 végén, de inkább 2012-ben születhet meg, így a vezeték építése csak 2012-ben kezdődhet.
  
A Nabucco bevallott célja Európa függetlenítése az orosz földgáztól. A 31 milliárd köbméter kapacitású földgázvezetéken a Kaszpi-tenger térségéből érkezne gáz. A Nabucco konzorcium tagja az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a Bulgargaz, a török Botas és a német RWE.


   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.