Még mindig túl sok az akadály

A legtöbb európai fiatal külföldön dolgozna

Az európai fiatalok 53 százaléka hajlandó lenne vagy törekszik arra, hogy egy másik európai országban dolgozzon.

2011.05.13 16:10MTI

Ennek ellenére a készpénz hiánya sokukat eltántorít attól, hogy ennek első lépéseként tanulmányaik egy részét külföldön folytassák - derül ki a legfrissebb Eurobarométer felmérésből, amelyet az Európai Bizottság „Mozgásban az ifjúság” stratégiájának keretében végzett.
   
Az EB pénteki közleménye szerint a felmérés rávilágít arra a szakadékra, ami a fiatalok széles körének külföldi munkavállalási vágya és a munkaerő tényleges mobilitása között tátong: az európai foglalkoztatottak kevesebb mint 3 százaléka él hazájának határain kívül.
   
A felmérés azt mutatja, hogy a fiatalok hajlandóak külföldön dolgozni, ugyanakkor sajnos még mindig túl sok akadállyal szembesülnek - idézi a közlemény Andrula Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztost.
   
Hét európai fiatalból csupán egy (14 százalék) tartózkodott tanulmányi vagy képzési célból külföldön. Sokuk a pénzügyi források hiánya miatt nem kel útra. Azok közül, akik úgy nyilatkoztak, hogy szerettek volna külföldre menni, 33 százalék mondta azt, hogy nem engedhette meg magának; a külföldi tanulmányi tapasztalatokkal rendelkezőknek közel kétharmada (63 százalék) pedig magánforrásból vagy megtakarításokból kényszerült finanszírozni ezt - derül ki az eredményekből.
   
Vasziliu szerint meg kell könnyíteni a fiatalok számára a külföldi tanulást, képzést és munkát, és jobban kell őket tájékoztatni az olyan uniós pénzügyi támogatási lehetőségekről, amelyek segítségével első tapasztalatokat gyűjthetnek arról, milyen az élet hazájuk határain kívül. A fiatalok munkanélkülisége és az alacsony gazdasági növekedés az unió előtt álló legnagyobb kihívások közé tartozik: erre részben a diákok és a munkavállalók nagyobb fokú mobilitása jelentheti a megoldást - mondta a közlemény szerint a biztos.
   
A felmérés másik aktualitása, hogy május 15. és 21. között lesz az idei Európai Ifjúsági Hét, amelynek célja, hogy fórumot teremtsen a fiatalok előtt álló lehetőségek és kihívások megvitatására. A rendezvények keretében a bizottság 33 országban (a 27 uniós tagállamban, valamint Horvátországban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban) tart rendezvényeket.
   
Magyarországon az ifjúsági hét keretében a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat szervez programokat országszerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.