Az újabb hitel "nem vezetne sehova"

Ausztria gazdasági reformokat szorgalmaz Görögországban

Reformokat szorgalmazott az adósságválságtól sújtott Görögországban az osztrák pénzügyminiszter kedden, újságíróknak nyilatkozva.

2011.05.10 13:16MTI

A nemzetközi segélycsomag újabb hitelekkel történő kiváltását elutasította Maria Fekter. "Ez nem vezetne sehova, mert nem lenne a reformok irányába ható nyomás" - mondta.
   
Nehézségek esetén a határidőket némileg meg lehet hosszabbítani, vagy megvizsgálni, hogy mit lehet tenni az utóbbi napokban megugrott kamatokkal - tette hozzá.
   
Görögországnak az eurózónából való esetleges kilépését "meglehetősen értelmetlen dolognak" tartaná a miniszter, az erről szóló híreket "szakmai alapot nélkülöző spekulációnak" nevezte. Ez jogilag is nehéz volna, Görögországnak először ki kellene lépnie az Európai Unióból, és ezt senki nem akarhatja - mondta.
   
Ewald Nowotny az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) elnöke egy kedd reggeli interjúban ellenezte a görög hitel csökkentését.
   
Csak az után lehet a program "esetleges kiigazítását fontolóra venni", ha már tisztán lehet látni a görög gazdasági helyzetet - mondta. Ezt csak a következő néhány hétben lehet megítélni igazán - jelentette ki. Hangsúlyozta: Görögországnak kell "megtennie az első lépéseket", egyértelmű üzenetet küldeni arról, hogy valóban készek végrehajtani a segélycsomag feltételéül szabott reformokat.
   
Nowotny rámutatott: határozott jelek utalnak arra, hogy Athén nem tudja visszafizetni jövő évben az esedékes 25-30 milliárd eurós részletet. Az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 110 milliárd eurós görög segélycsomagját megfelelően állították össze, mindenesetre "alábecsülték" a gondok mértékét - mondta.

Nowotny arról is beszélt az osztrák közszolgálati rádió reggeli műsorának nyilatkozva, hogy a múlt pénteki, az euróövezeti pénzügyminiszterek egy szűkebb körének részvételével tartott "rögtönzött találkozót" "nagyon szerencsétlennek" tartja. Emlékeztetett arra, hogy a jövő héten az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport egésze napirendre tűzi a kérdést, és ez az a testület, amely döntést hozhat. Nowotny úgy vélekedett, minél előbb vissza kell térni a rendezett tárgyalási keretekhez.
   
Jeórjiosz Papakonsztantinu szombaton cáfolta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint Görögország az euróövezet elhagyásának lehetőségét mérlegelné. A miniszter hangsúlyozta, hogy a péntek esti pénzügyminiszteri találkozón éppenséggel Görögország tőkepiaci visszatérésének elősegítésével foglalkoztak. Vizsgálták például annak lehetőségét, hogy az európai stabilitási alap vásárolja fel a görög kötvényeket, ha a kormány nem tud velük visszatérni a tőkepiacra.
   
A Dow Jones hírügynökség kedden délelőtt kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy újabb, 60 milliárd eurós mentőcsomagot kaphat Görögország. Az értesülést egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó görög pénzügyminisztériumi tisztviselő ugyanakkor cáfolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.