Áldásukat adták

Új eurorégió jön létre Ausztria és Olaszország között

Új eurorégió jöhet létre Ausztria és Olaszország között, miután az olasz kormány kedden jóváhagyta az erre irányuló szándékot.

2011.05.03 18:53MTI

Ausztria már hetekkel ezelőtt áldását adta az új eurorégió megalakítására, amelyben Tirol osztrák tartomány és Olaszország Trentino-Alto Adige régiója vesz részt.

Az olasz jóváhagyásra tavaly október óta vártak a két határ menti vidék lakosai; Róma állítólag kifogásolta az "eurorégió" elnevezést, de végül beadta a derekát. "Több évi várakozás után a (római) kormány zöld jelzést adott, megteremtve a jogi alapját Trentino-Alto Adige és Tirol régiók együttműködésének" - jelentette be Bolzanóban Luis Durnwalder, az olasz régió kormányfője. Ezáltal megnyílt az út az érintett osztrák és olasz vidékek határokon átnyúló szorosabb együttműködése előtt.

Trentino-Alto Adige (azaz Dél-Tirol) 1918-ig Ausztriához tartozott, ám az I. világháborút követő párizsi békeszerződés Olaszországnak ítélte. A lakosság 60 százaléka ma is németajkú, 30 százaléka olasz, míg a ladino népcsoport tíz százalékot tesz ki. Dél-Tirol a német és osztrák turisták kedvelt célpontja, emellett Olaszország gazdaságilag legfejlettebb térségei közé tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.