Munkanélküliség és államadósság

Az uniós integráció legkevésbé boldog évtizede következhet az MTA szakértője szerint

Rácz Margit, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója úgy véli, a következő időszak az európai integráció legkevésbé boldog évtizede lehet, elsősorban az államadósság-válság és a nagy munkanélküliség miatt.

2011.04.27 20:04MTI

A szakértő a Jászi Oszkár Külpolitikai Társaság szerdai budapesti tanácskozásán kifejtette: a válságnak sajátos dinamikája van, a pénzügyi válság után a reálgazdaság válsága, majd államadósság-válság következik.    

Ezután politikai, majd szociális válság jöhet, ha nem indul be a világ meghatározó térségeiben legalább 1,5-3 százalék közötti növekedés - vélekedett, hozzátéve, hogy mivel Európa a legkisebb növekedést produkáló gazdasági térség, a következő időszak az Európai Unió legkevésbé boldog évtizede lehet.     

A legnagyobb probléma az államadósság-válság és a magas munkanélküliség, ezek a gondok pedig nagyon lassan enyhülnek - mondta Rácz Margit. Hozzátette: megszorítás nélkül sehol nem lehet megoldani a helyzetet, ezért állandó szociális problémák, politikai feszültségek lehetnek, és alacsony növekedés lehet a jellemző.  Bizonyos fajta népvándorlás is lesz Európán belül, és aki gazdagabb, az viszi majd el a fiatal, képzett munkaerőt” - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.