"Fizetnek a szegények"

MSZP: igazságtalan a munkanélküli ellátás időtartamának csökkentése

Az MSZP szerint igazságtalan és átgondolatlan az, ahogyan a kormány 90 napra akarja csökkenteni a munkanélküli ellátások időtartamát.

2011.04.14 16:38MTI

Tukacs István országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a 490 ezer regisztrált munkanélküli több mint fele, 52 százaléka egy éve vagy annál hosszabb ideje hiába keres állást, az ellátási idő csökkentésével így várhatóan "munkanélküliek tömegei lesznek kénytelenek három hónap után minimális összegű segélyből élni".

Matolcsy György
nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülés után közölte: a jövő évtől minden munkanélküliséggel kapcsolatos juttatás csak 90 napra jár majd. A szocialista Tukacs István szerint mivel munkahelyet találni továbbra sem könnyű, ez a javaslat nem szól másról, mint hogy "embertelen és brutális" módon próbálják kilökni a munkanélkülieket a még tisztességes ellátást kapók köréből.

Az ellenzéki politikus szólt arról is: a kormány amellett, hogy a gyógyszerkasszánál 120-120 milliárd forintos megtakarítást akar elérni 2013-ban és 2014-ben, a gyógyszergyárak által fizetett 12 százalékos adó mértékét 18 százalékra emeli.

Az MSZP-s képviselő szerint a forráskivonás képtelen mértékű, az adóemelést pedig a gyógyszergyártók - a többi különadó mintájára - az emberekre fogják terhelni.


Cinikusnak nevezte ugyanakkor, hogy a kormány előbb "a harmadára nyeste" a közmunkaprogramok költségvetési támogatását, majd három hónap elteltével most közmunkaprogram beindítását ígéri a következő évekre.

Tukacs István szerint a szerdán ismertetett lépések célja a pénzbehajtás, azok nem javítják az ország versenyképességét és nem segítik a gazdasági növekedést, így "6 százalékos növekedésről fantáziálni, minimum bűn".

Kormos Kata MSZP-szóvivő a sajtótájékoztatón újból lemondásra szólította fel a nemzetgazdasági minisztert, amiért a kormány "felelőtlen politikájának következményeit ismét a szegényekkel kívánja megfizettetni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.