Célkeresztben az oktatáspolitika

MSZP: rontja a hátrányos helyzetű fiatalok esélyeit a kormány

Az MSZP szerint rontja a hátrányos helyzetű fiatalok majdani elhelyezkedésének esélyeit, és az olcsó, szakképzetlen munkaerő növekedéséhez vezet, ha megvalósulnak a kormány oktatáspolitikai elképzelései.

2011.04.13 11:53MTI

Sós Tamás országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a tankötelezettség korhatárának leszállításával a kormányzat lemond a problémás gyerekekről, akik így nem jutnak szakképesítéshez, és később nagy valószínűséggel segélyre szorulnak.

Az ellenzéki politikus szerint a kabinet improvizál, mivel a közoktatási törvény tavalyi tervezete 17 évre, a Széll Kálmán Terv pedig 15 évre szállítaná le a tankötelezettség korhatárát, az oktatási államtitkár és a nemzetierőforrás-miniszter viszont most a 16 éves korhatárt tartja kívánatosnak.

Sós Tamás szerint a döntéstől függően évente 6-8 ezer gyerek tűnhet el a közoktatásból, és töltheti az utcán az életét "a gyermekmunka, a kizsákmányolás, a csellengés, a bűnözés, a drog- és az alkoholfogyasztás" veszélyeinek kitéve.


Szólt arról is: nincs kormányzati terv a tankötelezettség csökkentése miatt munka nélkül maradó pedagógusok elhelyezkedésének segítésére. A duális szakképzési rendszer tervezett bevezetéséről az MSZP-s politikus azt mondta: az elmúlt években a szocialista kormány több erőfeszítést tett annak meghonosítására, a vállalkozások nagy része azonban nem tudta vagy nem akarta teljesíteni a képzéssel járó többletköltségeket, és ezen most sem lehet hirtelen, "erőből" változtatni.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár kedden a parlament oktatási bizottságának ülésén azt mondta: szerdán kerül a kormány elé a szakképzés átalakításának koncepciója.

Az elképzelések szerint a szakiskolai képzés három, a szakközépiskolai képzés négy éves lenne. A duális képzési rendszerben az első évi gyakorlati képzést az iskolai tanműhelyekben, míg a 10-11. évfolyamon már vállalatoknál tartanák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.