Állami támogatást nyújtott a legnagyobb banknak

Szlovénia 5,5 százalékra emelte idei hiánybecslését

Emelte GDP-arányos idei államháztartási hiány előrejelzését Szlovénia: most 5,5 százalékos deficitet vár a korábbi 4,8 százalék helyett, miután állami támogatást nyújtott a legnagyobb szlovén banknak.

2011.04.22 19:12MTI

A statisztikai hivatal most 2 milliárd eurós hiányt valószínűsít, korábban még csak 1,8 milliárdot várt.
   
A legnagyobb szlovén bank, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) 250 millió euró értékben adott ki részvényeket márciusban, hogy növelje tőkeerejét az uniós stresszteszt előtt. A bank csak nehezen tudta teljesíteni tavalyi stresszteszt ideinél enyhébb követelményeit is.

A bank 250 millió euró részvényéből 244 millió eurónyit a kormány vásárolt fel, ezzel 55 százalékra növelve eddigi 48,6 százalékos részesedését.
   
A szlovén kormány az idén 2,2 százalékos növekedés vár, a tavalyi 1,2 százalék után. 2009-ben még 8,1 százalékkal zsugorodott a szlovén gazdaság.
   
Szlovénia 2013 végéig szeretné államháztartási hiányát az euróövezeti 3 százalékos hiánycél alá szorítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.