Kisebbségben a balközép kabinet

Kormányválság Szlovéniában

Nem rendítette meg különösebben Borut Pahor szlovén miniszterelnököt a nyugdíjasok pártjának (DeSUS) keddi bejelentése, miszerint ki fognak lépni a kormánykoalícióból, kisebbségbe taszítva ezzel a törvényhozásban a balközép kabinetet.

2011.04.20 14:32MTI

A kormányfő leszögezte: "hű marad a reformpolitikához", és kizárja annak lehetőségét, hogy lemondjon. Pedig a 2008 novembere óta hatalmon lévő balközép kormány a nyugdíjas demokrata párt döntésével hivatali idejének eddigi legsúlyosabb krízisével kénytelen szembenézni. A válsághelyzetet csak fokozzák a kabinet által kilátásba helyezett szociális intézkedések, közöttük a népszerűtlen nyugdíjreform, amelyről előreláthatólag június 5-én tartanak népszavazást. A Pahor vezette szociáldemokraták álláspontja az, hogy a nyári referendum sikere döntő fontosságú a kormány jövőjét tekintve, és a most kialakult belpolitikai válság megoldásával ráérnek a népszavazás után foglalkozni.
   
A nyugdíjas pártot irányító Karel Erjavec a koalíciós szakításra vonatkozó döntést, amelyet a DeSUS május 6-án esedékes kongresszusának még jóvá kell hagynia, azzal indokolta, hogy nem tudnak egy olyan kabinetben tovább dolgozni, amelyben "nem törődnek a tisztességgel". A döntés előzménye, hogy hétfő este lemondott Dusa Trobec Bucan önkormányzati és területfejlesztési
tárca nélküli miniszter, arra hivatkozva, hogy úgy érzi, nem élvezi
Pahor támogatását.
   
Amennyiben a törvényhozásban öt mandátummal rendelkező nyugdíjas formáció ténylegesen kilép a négypárti koalícióból, úgy az ország irányítását 42 képviselővel kell folytatnia a kabinetnek a 90 fős ljubljanai parlamentben.
   
A jelenlegi helyzet alapján többféle forgatókönyv is elképzelhető a szlovén politika színpadán. A legvalószínűbb az, hogy marad a kisebbségi kormány, vagy pedig más pártokkal kiegészülve újraszerveződik a koalíció, amiről már Dusan Kumer, a szociáldemokraták parlamenti frakcióvezetője is beszélt. A politikai elemzők többsége az előre hozott választást tartaná a legokosabb megoldásnak, még akkor is, ha ez lenne a legkomplikáltabb és legnehezebben kivitelezhető válaszlépés a krízisre. Utóbbi alternatívát szorgalmazza a DeSUS mellett az ellenzék vezető erejét jelentő, az előző ciklusban kormányzó Janez Jansa vezette jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a Szlovén Néppárt (SLS) is.
   
"Nekünk egy, a választók támogatását élvező új kormányra van szükségünk annak érdekében, hogy a szükséges reformokat keresztülvihessük" - mutatott rá az SLS élén álló Radovan Zerjav.
   
Janez Jansa az új választások kiírását tartja "messzemenően a leghatékonyabbnak" a jelenleg rendelkezésre álló válságkezelő intézkedések közül. A volt miniszterelnök arra kérte Pahort, tegye szabaddá az utat az előre hozott parlamenti voksolás előtt.

A kormánykoalíció második legnagyobb erejét jelentő Zaresz ("Valóban") a kormány radikális átalakítását szeretné elérni a választók bizalmának visszanyerése érdekében. A tömörülést irányító Gregor Golobic, aki a felsőoktatási, tudomány- és technológiaügyi tárca vezetője, azt javasolta, hogy a koalíciós pártok elnökei, azaz rajta kívül még Pahor és a liberális demokrata belügyminiszter, Katarina Kresal, mondjanak le tisztségükről. Golobic szerint ezzel elkerülhetővé válna, hogy a nyugdíjreformról szóló szavazás sikere a kormány általános megítélésén múljon.
   
Kresal szerint azonban még nincs itt az ideje annak, hogy bedobják a törülközőt. "Egy felelősségteljes kormány attól még nem hátrál meg, hogy az egyik játékos nem kíván tovább a játékban részt venni" - húzta alá a Szlovéniai Liberális Demokrácia (LDS) vezetője. A belügyminiszter hangsúlyozta, amíg teheti, a kormányprogram megvalósulásáért fog harcolni, és majd csak akkor veszi fontolóra a visszalépést, ha ez meghiúsul. A siker mércéje a politikus asszony szerint is a június 5-i referendum eredménye lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.