Jelentős külföldi portfóliótőke áramlott be

Londoni elemzők szerint az idén vonzó a közép-európai adósságpiac

Londoni pénzügyi elemzők pénteki kimutatásukban megállapítják: élénk a külföldi befektetői érdeklődés a felzárkózó piacok, köztük Közép-Európa hazai adósságpiacai iránt, amelyekre jelentős külföldi portfoliótőke áramlott be az idei év eleje óta.

2011.04.15 12:05MTI

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének pénteken közölt becslése szerint a cég által egy felzárkózó piaci csoportba vett magyar, lengyel, cseh, török, dél-afrikai és izraeli kötvénypiacra az idei első két hónapban nettó csaknem 13 milliárd dollárnyi új portfoliótőke érkezett külföldi intézményi befektetőktől.
   
A JP Morgan saját számításai szerint a januári nettó beáramlás e piaci csoportban 5,3 milliárd dollár, a februári 7,6 milliárd dollár volt.
   
A ház szerint a külföldi portfoliótőke-beáramlás ezekre az adósságpiacokra jó eséllyel az első negyedév végéig "robusztus" maradt.
   
A JP Morgan elemzőinek becslése szerint az idei első negyedév egészében Magyarországon a külföldi intézményi befektetők hozzávetőleg nettó 350 milliárd forintnyi kormánykötvényt vásároltak. A szuverén forintkötvények külföldi tulajdonosi arányát a JP Morgan londoni szakértői jelenleg 26 százalék körülire teszik, megállapítva ugyanakkor, hogy ez még mindig jelentősen elmarad a pénzügyi válság előtti csúcspontoktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.