Üzlet-e a média 2011-ben?

Böröcz: jövőre érzékelhető lesz a közmédiareform a piacon

Várhatóan már jövőre érzékelhető lesz a közmédia reformja a piacon - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az Üzlet-e a média 2011-ben? című szerdai konferencián, Budapesten.

2011.04.13 12:03MTI

Böröcz István arról is beszélt, hogy a szerkezeti átalakítás elkerülhetetlenül létszámleépítéssel jár majd.

Az integrációval, az intézmények egy helyre költöztetésével, a párhuzamosságok megszüntetésével és a létszámleépítéssel felszabaduló forrásokat tartalomkészítésre, tartalmi szolgáltatásokra, minőségi produkciók készítésére fordítja majd a közmédia - mondta Böröcz István.

Az év végéig "érdemi, lényeges létszámleépítésre kell számítani" - jelentette ki a vezérigazgató, de ennek mértékéről nem beszélt. Utalt arra, hogy a leépítés bejelentése előtt a szakszervezetekkel kell egyeztetniük. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egészen pontosan még nem tudni, mely területeken hány munkavállalót érint a leépítés.

Az MTVA-nak jelenleg 3063 munkavállalója van, és további mintegy háromszázan dolgoznak az egyes zrt.-knél - közölte Böröcz István. Hozzátette: a tervek szerint az év harmadik negyedévében várhatóan megszűnnek, "elolvadnak" a divíziók, és a helyükön kialakul az alap végleges szerkezete.

A Duna Televízió még az idén a Kunigunda utcai objektumba költözik. Az év végére a közmédia három telephelyen működik majd, mivel az MTI a Naphegyen, a Magyar Rádió pedig a Bródy Sándor utcában marad egyelőre - jelentette ki. Távlati cél az intézmények összpontosítása a Bojtár utcai, Kunigunda utcai területen - mondta a vezérigazgató.

Hozzátette, hogy a Duna Televízió ingatlanát nem akarják eladni, a székházat más módon kívánják hasznosítani. Böröcz István elmondta, hogy az integrációt az év végére befejezik: kialakítják a zrt.-k és az alap közötti szerződéses viszonyrendszert. Ekkor majd érdemes lesz feltenni azt a kérdést, hogy - "a távlati kis magyar BBC-modellt látva, vizionálva" - megállhat-e az integráció ezen a ponton - közölte.


Böröcz István, aki maga is részt vett az új konstrukció megtervezésében, és részese volt a háttér-kodifikációs munkálatoknak is, előadásában az integráció indokai között említette, hogy a közmédia egyes intézménye között nem volt összhang, sok volt a párhuzamosság, a társaságok egymástól elszigetelten tevékenykedtek.

Ez olyan luxus, amelyet Magyarország nem engedhet meg magának - jelentette ki a vezérigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.