Forradalmi változás az ingatlanpiacon

Fizet az ingatlanközvetítő, ha nem adja el a lakást!

Alapjaiban változtathatja meg a hazai ingatlanközvetítői piacot az áprilistól a Duna House-nál elérhető Értékesítési Garancia: amennyiben az ingatlanközvetítő-hálózat nem tudja eladni a lakást, a tulajdonos viszont igen, a megbízási szerződés alapján a tulajdonos magas összeget kap. Ezzel a piac tisztulása illetve az eladók biztonságának növekedése várható.

2008.03.26 17:58ma.hu

A konstrukció lényege, hogy a kizárólagos megbízások esetén, amennyiben a közvetítőnek nem sikerül eladni az ingatlant, a tulajdonos magas összeghez jut, ha a megbízás lejárta utáni meghatározott idő alatt saját magának mégis sikerül értékesítenie lakását – így az eladónak gyakorlatilag nincs kockázata az ingatlanközvetítő-hálózat megbízásával.

Ezt a fajta – hazánkban vadonatúj – szolgáltatást már sokan megismerhették a Franciaországban, illetve bizonyos nyugat-európai országokban, és nagyban hozzájárult az ingatlanközvetítői piac részarányának emelkedéséhez. Magyarországon az ingatlanosok által bonyolított adásvételek száma területenként változó arányú, országos szinten becslések szerint 30-40%-át teszi ki a teljes ingatlanforgalomnak.

Ilyen ajánlatot Magyarországon valószínűleg még senki nem tett az eladók felé, az eladói oldalnak pedig ezzel megszűnik az a dilemmája, hogy mi történik, ha a közvetítő mégsem tudja eladni az ingatlanát, neki viszont mégis sikerülne. A szolgáltatás bevezetésével azt reméljük, hogy az ingatlanpiaci szereplők bizalma még tovább erősödik az ingatlanközvetítők irányába, a piac pedig tovább fog tisztulni – jelezte Szalay Kinga, a szolgáltatást kínáló hálózat franchise igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.