Ingatlanok, közbeszerzés, fordított adózás

Lakóingatlannak nem minősülőket áfásan, a szociális bérlakásokat áfa nélkül adhatják bérbe

A január elsejétől hatályos új áfatörvényhez benyújtott pénzügyminisztériumi módosító javaslat egyebek között változtatna az ingatlanok bérbeadására és az ingatlanokhoz köthető fordított adózásra vonatkozó szabályokon. A javaslat az Országgyűlés honlapján olvasható.

2008.03.04 06:37MTI

A hatályos jogszabály szerint az ingatlan bérbeadás adómentes, azonban az adóalanyoknak lehetőségük van arra, hogy adófizetési kötelezettséget válasszanak, ekkor azonban minden ingatlan bérbeadására vonatkozik az adófizetési kötelezettség. A javaslat ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy például az önkormányzatok, amelyek vegyes ingatlanállománnyal rendelkeznek, a lakóingatlannak nem minősülő - például üzleti célú - ingatlanokat áfásan, míg a szociális bérlakásokat áfa nélkül adják bérbe.

A javaslat szűkíti azoknak az ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatásoknak a körét, amelyekre a hatályos rendelkezés szerint a fordított adózási előírás vonatkozik. Így ebbe a körbe kizárólag az ingatlan létrehozására, bővítésére, átalakítására, vagy egyéb megváltoztatására irányuló építési-szerelési és egyéb szerelési szolgáltatások tartoznának. A fordított adózás alkalmazásának ugyanakkor további feltétele, hogy a szolgáltatások építési hatósági engedély-köteles tevékenységhez kapcsolódjanak.

A javaslat mentesíti a nyugtaadási kötelezettség alól a szerencsejáték szolgáltatásokat, szemben a hatályos változattal, amely csak a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolásos játékok szervezését mentesíti. A tervezet értelmében a jövőben nem kötelező a számlán az SZJ (Szolgáltatási Jegyzék), vagy a Vtsz. (Vámtarifa) számot feltüntetni akkor, amikor olyan termék, szolgáltatás nyújtása történik, amelyre a törvény ezekkel az azonosítószámokkal hivatkozik. Az adóalanynak azonban továbbra is lehetősége lenne arra, hogy az SZJ, illetve Vtsz hivatkozást feltüntesse.

A javaslat alapján egyszerűsödik a közbeszerzések során teljesítendő kifizetésekhez szükséges igazolások felhasználása is úgy, hogy a nullás adóigazolás annak 15 napos érvényességi idején belül több kifizetőnél is felhasználható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.