Csődben az Új Széchenyi Terv?

LMP: kudarcot vallottak a kormány munkahelyteremtési elképzelései

Az LMP szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai is azt bizonyítják, hogy az Orbán-kormány munkahelyteremtési elképzelései kudarcot vallottak.

2011.04.04 16:04MTI

Scheiring Gábor és Vágó Gábor úgy fogalmaz, hogy a legfrissebb, korrigált KSH-adatok szerint az elmúlt negyedévben 3,743 millió embernek volt állása. Ezzel egy hónap alatt 33 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma.

Hozzáteszik, hogy miután a munkanélküliségi ráta sem mozdult el a 11,5 százalékos szintről, "megállapítható, hogy az Orbán-kormány közel egy éves teljesítménye nyomán jottányit sem javult a foglalkoztatás helyzete Magyarországon".


Azt írják, hogy az adatokat nem tartják meglepetésnek, mert a korábbi járulékemelés éppen a legálisan bejelentett munkavállalókat foglalkoztató munkaadók terheit növelte, és a magyar kis- és középvállalkozásokat érintette legérzékenyebben.

Úgy fogalmaznak, hogy az Orbán-kormány számos ígéretes kezdeményezést hozott lehetetlen helyzetbe. Véleményük szerint például a közmunkaprogramot, amelynek többek között fontos szerepet tulajdonítanak a helyi piacra történő élelmiszertermelésben, "nem megreformálták, hanem forrásait drasztikusan visszavágták, ezzel pedig munkaerőpiaci katasztrófába sodorták a leghátrányosabb térségeket".

Felhívják a figyelmet, hogy ugyanakkor a munkahelyeket teremtő zöld gazdaságélénkítésre az eredetileg ígért forrásoknak csak a töredéke jut az Új Széchenyi Tervben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.