Dugig a gyógyszerkassza?

Elgurult gyógyszerárak: lázadoznak a szocik

Az MSZP szerint semmi, így a gyógyszerkassza helyzete sem indokolja a gyógyszeráremelést, ami elsősorban az idős embereket és a kismamákat sújtja.

2011.03.29 16:19MTI

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján közölt ismertetés szerint áprilistól több mint száz gyógyszer állami támogatása csökken vagy szűnik meg.

Hozzátette: a listán szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, vércukorcsökkentő gyógyszerek, csontritkulást és urológiai betegségeket kezelő készítmények éppúgy szerepelnek, mint kismamák által szedett gyógyszerek.

Az MSZP-s politikus a szívgyógyszerek árának emelkedésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon minden második haláleset valamilyen szívbetegség miatt következik be, így a támogatás csökkentésének tragikus következményei is lehetnek.

Beszélt arról is, hogy az idősek fogyasztói kosara - az átlagosnál nagyobb mértékben - 4,8 százalékkal drágult az első negyedévben, vagyis számukra különösen kedvezőtlen az áremelkedés.

Hozzátette: mivel Szócska Miklós egészségügyi államtitkár előrevetítette, hogy a kormány idén mintegy 25 milliárd forintot akar kivonni a gyógyszerkasszából, így akár ezres nagyságrendű lehet a dráguló gyógyszerek száma.

Az OEP hétfői közlése szerint az áprilisban életbe lépő árváltozás csaknem kétszáz terméket érint, amelyek közül tizennégynek csökken a térítési díja, huszonkettőé pedig nem változik. A térítésidíj-változást 53 esetben a forgalmazó kompenzálja részlegesen árcsökkentéssel. A pénztár tájékoztatása szerint az intézkedéssel ötmilliárd forinttal több maradhat a gyógyszerkasszában, ami az Egészségbiztosítási Alapba kerül.


Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy áprilistól több száz, úgynevezett kombinációs készítmény - döntően vérnyomáscsökkentő - drágul jelentősen, mert az OEP mérsékli tb-támogatásukat. Az újság a birtokába került szakmai anyagra hivatkozva azt írta, hogy az intézkedéssel négymilliárd forintot spórol az állam.

A lap közlése szerint ugyanakkor ez az intézkedés nincs összefüggésben a Széll Kálmán Tervben két évre előirányzott 120 milliárd forintos támogatás-csökkentéssel.

Török Zsolt,
a szocialisták szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta: a kormánypártok alkotmánytervezete leépítené a szociális jogokat, a társadalombiztosítás kifejezés pedig egyáltalán nem szerepel benne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.