Többféle gyógyszerrel hatásosabb

Hatékony új módszer a vérnyomáscsökkentéshez

Egy angol vizsgálat szerint a magas vérnyomás kezelésében a gyógyszer-kombináció hatékonyabb, mint egy gyógyszer alkalmazása önmagában.

2011.01.20 18:06medipress.hu

A Lancetben megjelent cikk szerint a kombinációs kezelés jobb és gyorsabb eredményt hoz, kevesebb mellékhatással.

Ez új megközelítés a hagyományos terápiával szemben, melyben a betegek először egyféle gyógyszert kapnak. Ha vérnyomásuk magas marad, ezt kiegészítik egy másik tablettával. Ma közel 10 millió ember szenved magas vérnyomástól az Egyesült Királyságban.

A Cambridge-i, a Glasgow-i és a Dundee-i Egyetem kutatói összesen 1254 hypertoniás beteget követtek nyomon 10 országban.

Összehasonlították két gyógyszer, az alrisken és amlodipin hatását, ha külön-külön, illetve ha kombinációban adták a betegeknek.

A gyógyszer-kombinációt szedő betegek vérnyomáscsökkenése 25 százalékkal nagyobb volt az első 6 hónapban, átlagosan 6,5 Hgmm-rel volt kisebb a szisztolés vérnyomásuk.

Ezen kívül kevésbé kellett attól tartani, hogy a betegek abbahagyják a gyógyszerszedést a mellékhatások miatt.

Morris Brown
, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint a vizsgálat „lesöpri az idők porát a magasvérnyomás terápiájáról. A legtöbb betegnek elég egy kombinált tablettát felírni.

Ez megóvja a stroke-tól és a szívinfarktustól is.” A British Heart Foundation orvosigazgatója, Jeremy Pearson professzor ezt mondta:

„Ez a vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a kezelés kezdetétől való kombinációs terápia biztonságos és hatékonyabb, mint a hagyományos kezelési mód.”

A vizsgálatot a két gyógyszer gyártója, a Novartis finanszírozta. A kombinációs tablettát az Amerikai Egyesült Államokban tavaly törzskönyvezte az FDA.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.