Új eredmények a témában

Gyermekkor: A passzív dohányzás magas vérnyomást okozhat

A dohányzó szülőkkel együtt élő kisgyerekek körében drasztikusan megnövekszik a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, állapította meg egy új tanulmány.

2011.01.17 10:07medipress.hu

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a passzív dohányzás következtében kialakult gyerekkori magas vérnyomás felnőttkorban komoly szív-érrendszeri problémákat okozhat.

"A felnőttkori stroke és szívinfarktus megelőzése már a gyerekkorban megkezdődhet"
- mondja Dr. Giacomo D. Simonetti, a tanulmány vezetője, a Berni Egyetem gyerekkórházának docense.

Szerinte a kockázati tényezők minél korábbi kiiktatása vagy minimalizálása a legjobb módszer az egészségünk megőrzése érdekében.

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a szívbetegségek elsődleges rizikófaktora a magas vérnyomás, továbbá az Amerikai Rák Társaság felmérése szerint évente mintegy 46 ezer nemdohányzó amerikai hal meg különféle szívbetegségekben, akik dohányzókkal éltek együtt.

A Dél-Németországban végzett kutatás eredményeként megállapították, hogy a gyerekkori passzív dohányzás 21 százalékkal növeli meg a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

"Azt korábban is tudtuk, hogy a passzív dohányzás milyen káros hatással van a gyerekek tüdejére és érhálózatára, az új kutatás eredménye, miszerint magas vérnyomást is okoz, megerősít bennünket, hogy semmilyen körülmények között nem elfogadható a gyerekeket dohányfüstnek kitenni" - véli Dr. Gregg C. Fonarow, a Kalifornia Egyetem kardiológusprofesszora.

Dohányzás

Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg

A dohány méreg - nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és az fogágy gyulladásának esélye, így a fogaikat is nagyobb eséllyel veszítik el.

Legyen az cigaretta, pipa vagy akár szivar, a füst a fogakat is támadja - nem közvetlenül. A rákkeltő füst bejárja a szájüreget, káros anyagai megtapadnak a fogakon, a nyelven és a szájnyálkahártyán.

A nikotin a tüdő és a nyálkahártya véráramába kerülve az erek összehúzódását eredményezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.