A függetlenség nagyon fontos

Hegedűs: Japán gyorsan talpra állhat

A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a japán atomerőmű-hálózat olyan meghatározó, hogy azt rövid távon biztosan nem lehet nélkülözni.

2011.03.16 14:56MR1- Kossuth

A szakember az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: arra számít, hogy a sokfelé elkötelezett és sokfelől táplálkozó japán gazdaság lassan magához tér majd pillanatnyi bénultságából, a talpra állás pedig gyors lesz. Higgadtságra intett a japán események kapcsán Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója a 180 percben.

Bár most Svájctól Németországig mindenki a radioaktív sugárzás veszélyeit latolgatja, a japán atomerőmű-hálózat olyan meghatározó, hogy azt rövid távon biztosan nem lehet nélkülözni, hiszen Japánnak nincs hazai energiaforrása - hangsúlyozta a szakember.

Földgázra
vagy kőolajra alapozhatna ugyan az ázsiai ország, de a függetlenség nagyon fontos tényező, erre pedig az atomenergia a leginkább alkalmas - tette hozzá Hegedűs, aki arra számít, hogy a sokfelé elkötelezett és sokfelől táplálkozó japán gazdaság lassan magához tér majd pillanatnyi bénultságából, a talpra állás pedig gyors lesz, mert megvan hozzá a megfelelő technika, tudás és szervezettség is.

A szakember azt mondja, olajpániktól a Japánban történtek miatt várhatóan nem kell tartani, nem várható sem áremelkedés, sem csökkenés.

A fukusimai atomerőmű (fotó: MTI)


Számos ország, többek közt Oroszország is Japán segítségére sietett már. Moszkva elsősorban Csernobilban edzett veterán katasztrófaelhárítókat akart küldeni, de erre nem volt japán fogadókészség, annál inkább az energiahordozókra.

A japánok kérésére az orosz jelezték, készek rövid időn belül 150 ezer tonna cseppfolyósított földgázt szállítani, a szénexportot pedig évi 3,5 millió tonnára növelik, sőt, ha kell, tenger alatti kábeleken áramot is tudnak küldeni. Putyin miniszterelnök azonban a gyorssegélyen túl már a távlati energetikai hatásokkal is kalkulál.

Nyilvánvaló, hogy szomszédainknál hosszú időre kiesik az atomerőművek egész generációja, ezért gondolkodnunk kell azon, hogy hogyan gyorsíthatnánk meg a szénhidrogének kitermelését. Mindenekelőtt a távol-keleti gázmezők hasznosítására, a Szahalin-projektre gondolok - mondta Putyin -, aki azt is leszögezte, hogy az orosz atomenergia-programot a japán katasztrófa nem érinti, Oroszországban nincs, és nem is lesz olyan atomerőmű, amelyet komolyabb földrengés fenyegetne.

Érdekli a téma? Kattintson a folytatáshoz az MR1-Kossuth honlapjára!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.