Széll Kálmán buktatott?

BÉT - Csalódott a piac a reformelképzelésekben

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 418,34 pontos, 1,81 százalékos csökkenéssel, 22.737,16 ponton zárt kedden. A BUX esésében szerepet játszott az, hogy a piac csalódott a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett reformlépésekben, abból hiányolta a konkrét lépéseket.

2011.03.01 18:44MTI

A részvénypiac forgalma 27,5 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint a piac optimistán várta a reformelképzeléseket, azonban a Széll Kálmán Tervben megismert strukturális tervekről, elképzelésekről a piaci szereplők úgy vélekedtek, hogy azok kevés konkrétumot tartalmaznak. A kereskedés kezdetén még az optimizmus "uralkodott", később azonban a piaci hangulat megváltozott.

"Kevés szó esett a konkrét lépésekről, a megvalósítás útjáról, módjáról, ezért a reformcsomag ismertetése után lefelé mozdultak el az árfolyamok" - elemezte Vaszkó Szabolcs. Hozzátette: a gyógyszeripari részvények szereplésére a gyógyszer-támogatási rendszer tervezett módosításának bejelentése hatott, míg az OTP árfolyamát a bankadó kapcsán az befolyásolta, hogy a nemzetgazdasági miniszter szavai szerint a bankadó változatlan formában fennmarad, azaz a költségvetés bevételei közé a bankadót "három évre, teljes összegben érdemes beszámítani".

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője egyetértett azzal, hogy a tervben a konkrét lépések hiánya lefelé vitte a tőzsdei árfolyamokat. Emellett arról is szólt, hogy a nemzetközi piaci hangulat is romlott, lefelé mozdultak el a piacok, ebbe belejátszanak a líbiai események is, de a szaúdi tőzsde is negatív tartományban zárt.

"A következő napokban egy erősebb korrekció előtt állunk" - húzta alá, hozzáfűzve, hogy például szerinte az OTP "még mindig túlértékelt." A Mol 30 forinttal, 0,13 százalékkal 23.770 forintra csökkent, 5,0 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 201 forinttal, 3,42 százalékkal 5.679 forintra esett, forgalmuk 17,4 milliárd forintot tett ki.


A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,18 százalékkal 552 forintra erősödött, forgalma 1,2 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 920 forinttal, 2,42 százalékkal 37.050 forintra gyengült, a részvények forgalma 2,7 milliárd forintot ért el.

Szektortársa, az Egis 953,2 millió forintos forgalom mellett 1330 forinttal, 6,46 százalékkal 19.270 forintra csökkentette értékét.

A BUMIX 1.901,34 ponton zárt kedden, ez 46,91 pontos, 2,41 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.