Szárnyal a lengyel GDP

Kína beelőzte Japánt

Az előzetes tavalyi GDP-adatok szerint Kína tavaly megelőzte Japánt, a világ második legnagyobb gazdasága lett. A lengyel GDP-növekedés idén akár a 4 százalékot is meghaladhatja.

2011.02.14 20:09MTI

Az első helyezett továbbra is az Egyesült Államok.

Kínában becslések szerint tavaly 5,88 ezer milliárd dollárra nőtt a GDP, miközben Japánban hozzávetőleg csak 5,47 ezer milliárd dollárt lett.

Az évszázad közepére alapvető változás megy végbe a világgazdasági erőviszonyokban, 2050-ben már Kína lesz a legnagyobb gazdaság, India pedig a harmadik - a PricewaterhouseCoopers (PwC) egy korábbi tanulmánya szerint.

A nemzetközi gazdasági tanácsadó előrejelzése szerint az évszázad közepén a GDP-t tekintve Kína messze megelőzi majd a mostani világelső Egyesült Államokat, amely a második helyre szorul.

Az amerikai kormány 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) várhatón 3,1 százalékkal lesz nagyobb az idei utolsó negyedévben, mint a tavalyi utolsó negyedévben, majd átlagosan 4 százalékkal nő jövőre, a Barack Obama elnök által hétfőn előterjesztett költségvetési javaslatok sarokszámai szerint.

Tavaly 2,5 százalékkal bővült az amerikai gazdaság a kormányzat becslése szerint.

"A gazdasági növekedés és a magángazdasági munkahelyteremtés ösztönzése a legfontosabb számomra" - hangoztatta az elnök hétfőn, javaslatait a kongresszus elé terjesztve.

Ennek dacára a hétfői költségvetési elképzelések csak 2015-re számítanak a munkanélküliség 5,9 százalékos szintjére. Tavaly 9,6 százalékon tetőzött a munkanélküliség az Egyesült Államokban, jövőre 8,6 százalékot jósol a kormányzat.

Ez egyszersmind arra vall, hogy az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) óvatosan fog haladni a kamatszigorítással akkor is, ha a gazdaság amúgy nekilendülne. Törvényi megbízatása ugyanis - eltérően az európai központi bankokétól - nem csupán az árstabilitás őrzésére szól, hanem kifejezetten a maximális foglalkoztatás elősegítésére is.

Meghaladhatja a 4 százalékot idén a lengyel GDP-növekedés

Négy százalék fölé emelkedhet az idén a lengyel bruttó hazai termék (GDP) növekedése - közölte a lengyel központi bank elnöke hétfőn Varsóban.

Marek Belka hétfői sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy a GDP 2011-ben hajszálnyit meghaladja majd a 4 százalékot.

A lengyel gazdaság tavaly 3,8 százalékkal bővült 2009-hez képest, főként a lakossági fogyasztás emelkedésnek köszönhetően, míg az infláció 3,1 százalék volt az év utolsó hónapjában. A lakossági fogyasztás 3,2 százalékkal nőtt 2010-ben, az előző évi 2,1 százalékos emelkedést követően.

Az előző évben, 2009-ben 1,7 százalékkal nőtt a GDP, ezzel Lengyelország volt az egyetlen ország az Európai Unióban, amely elkerülte a recessziót abban az évben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.