Lesz még csörte

Megújuló energia: a szaktárca vizsgálja Lázár János módosító indítványát

Vizsgálja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt a Lázár János fideszes képviselő által múlt pénteken benyújtott módosító javaslatot, ami az eredeti javaslathoz képest tovább mérsékelné a hővel kapcsolt és a megújuló áramtermelés támogatását.

2011.01.28 11:12MTI

A tárca közleménye szerint "a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálja a T/1941/6. számon az Országgyűléshez benyújtott módosító javaslatokat. A minisztérium vonatkozó szakmai álláspontját hamarosan nyilvánosságra hozza."

Az egyes energetikai témájú törvények módosításához benyújtott javaslat a 2010. december 1-jén hatályos, már 15 százalékkal csökkentett ártámogatáshoz képest 25 százalékkal mérsékelné a támogatás mértékét 2011. január elsejétől, és a csökkentés aránya 35 százalékra emelkedne 2012. január elsejétől.

A képviselői javaslatban új elem, hogy a megújuló energiából termelt áram kötelező átvételi árát is csökkentik, mégpedig a fentiekkel azonos arányban.

A módosító javaslat célja az indoklás szerint az, hogy "a kötelező átvétel rendszere kiterjesztésre kerüljön a megújuló energiát termelő erőművek által - különösen a biomasszából - termelt villamos energiára, továbbá biztosítsa az erőművek által felhasznált faanyag, illetve a fakitermeléskor keletkező, jelenleg nem hasznosított hulladék racionális és hatékony energetikai célokra történő felhasználását, figyelemmel az erdők fokozott védelmére, szakszerű kezelésükre, valamint az erdők állapotának javítására."

Az ügy előzményei

forrás: Facebook

Mint ahogy azt korábban megírtuk: nem ért egyet Bencsik János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) energiaügyi államtitkára Lázár János fideszes frakcióvezető módosító javaslatával, amely a megújuló energiát termelő cégek állami támogatását csökkentené.

"Vannak helyzetek, amiket nehezen látok át, így megérteni sincs módomban. Így vagyok Lázár János módosító indítványával is, amely felülírni szándékozik azt a kompromisszumos megoldást, amelyet az elmúlt év végén hoztunk tető alá az érintett önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel. Ezzel tudtuk megakadályozni, hogy a 40 százalékos távhődíj emelésre kerüljön sor számos nagyvárosban. Lázár János javaslata mind szakmailag, mind politikailag vállalhatatlan"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.