30 milliárd dolláros hitelkeret

IMF elővigyázatossági hitel Lengyelországnak

Az IMF a hét végén jóváhagyta Lengyelország számára azt a 30 milliárd dolláros hitelkeretet, amely a júliusban egy évre megkötött megállapodást váltja fel.

2011.01.23 15:09MTI

Az előző hitelkerethez hasonlóan ez is úgynevezett elővigyázatossági hitel - a legnagyobb ilyen jellegű az eddigiek között - , ami azt jelenti, hogy Lengyelország csak akkor hívja le az összeget, ha a pénzügyi rendszerben bekövetkező problémák ezt szükségessé teszik.

Lengyelországnak
ez már a harmadik és a legnagyobb elővigyázatossági hitelmegállapodása 2009 óta, amikor a Nemzetközi Valutaalap létrehozta ezt a konstrukciót elsősorban azzal a céllal, hogy védelmet biztosítson az Európai Unió jól teljesítő gazdaságainak a nehézségekkel küszködő államokból érkező negítáv hatásokkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.