Gyorsuló gazdaság és növekvő infláció

Olaj, réz, szója - Mibe fektessük a pénzünket jövőre?

A feltörekvő részvény- és árupiacok lehetnek a jövő év legjobb befektetései - mondják a szakértők. Ennek egyik oka, hogy az amerikai állampapírpiacok az elmúlt években nagyon sok tőkét vonzottak, jövőre azonban a várhatóan gyorsuló gazdaság és a növekvő infláció miatt nőhet a hozamuk és csökkenhet a vonzerejük.

2010.12.30 09:44Világgazdaság

A hazai állampapírokkal kapcsolatban is borúsak a kilátások. A magánnyugdíjpénztárak felszámolása, az eurózónában kialakult adósságválság és a kilátásba helyezett leminősítések miatt nőhet a piacon a volatilitás, így a befektetőknek az állampapírpiacon egyelőre a kivárást tanácsolják a szakértők.

„Újabban már a rövid kötvényalapunkat is csak egyévesnél hosszabb időtávra ajánljuk” – mondja Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketingigazgatója.

Az emelkedő állampapírhozamok ugyanakkor vonzóbbá tehetik a lakossági befektetők körében kedvelt garantált alapokat. Minél magasabbak az állampapír-piaci hozamok, a befektetett tőke annál nagyobb részét fordíthatják opciók vagy más eszközök vásárlására az alapkezelők, így a tőke- és hozamvédett alapok hozama megnőhet.


Az extrahozamot valószínűleg nem az itteni részvénypiacon keresik majd a szakemberek. „A hazai részvénypiac alulteljesítő lehet jövőre a többi régiós tőzsdével szemben” – mondja Pálfi György, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényportfólió-kezelője. Az Aegonnál a térségben Csehország a kedvenc, de a lengyel részvényektől is jobb teljesítmény várható, mint a magyaroktól. Az alapvető fundamentumokkal persze Magyarországon sincs gond – mondja Pálfi –, az országkockázat viszont emelkedett az utóbbi hónapokban, emiatt a kormány további intézkedései nagyobb hatással lehetnek a részvények árfolyamára. A régión túl az orosz és dél-amerikai piac lehet különösen vonzó jövőre, ezek a tőzsdék ugyanis rendszerint a nyersanyagárakkal együtt emelkednek, utóbbiaknál pedig jövőre tovább folytatódhat az idei második fél évben felgyorsult rali.

A cikk a vilaggazdasag.hu-n folytatódik - kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.