Kis karácsony, nagy leárazás

Indul a karácsony utáni roham az üzletekben

A karácsony előtti rohamhoz hasonló forgalom várható valószínűleg az üzletekben, hétfőtől lehet ugyanis visszaváltani azokat a termékeket, amelyek nem bizonyultak megfelelőnek. Világszerte leárazások is kezdődnek ilyenkor, így nálunk is.

2010.12.27 13:10MR1- Kossuth

Már nyitáskor nagyon sokan voltak az egyik belvárosi bevásárlóközpontban, hogy a karácsonyra kapott ajándékokat cseréljék ki. A legtöbben az egyik műszaki cikkeket árusító bolt előtt álltak, de volt, aki ruhát hozott vissza. A legtöbb üzletben elkezdődtek az ünnepek utáni leértékelések is.

Egy külföldi fiatal azt mondja: szétszakadt a cipője még karácsony előtt, most akar újat venni, és azért várt eddig, mert tudja, hogy ilyenkor olcsóbban vásárolhat.

Az ajándékba kapott jótállási jeggyel rendelkező termékeket három napon belül ki kell cserélnie a kereskedőnek, ha hibás, vagy nem működik. Ha valaki ennél később viszi vissza az árut, akkor a boltok jóindulatán múlik mi lesz vele – mondja Fülöp Zsuzsanna, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szóvivője.

A kereskedőt ugyanis jogszabály alapján nem kötelezhető arra, hogy cserélje a terméket, vagy biztosítsa a levásárlást. A vevő is kérhet szakértői véleményt és, ha később is elégedetlen, akkor a békéltető testületekhez fordulhat panaszával – mondja Fülöp Zsuzsanna.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság tapasztalatai szerint azonban a két ünnep között a legtöbb kereskedő vita nélkül kicseréli az árut, vagy levásárlási lehetőséget biztosít a vevőknek, pénzt csak a legritkább esetben adnak vissza.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.