Fellélegezhet az OTSZ?

A válság kitörési esély a takarékszövetkezeteknek

A gazdasági válság kitörési esélyt jelent a magyarországi takarékszövetkezetek számára - mondta Varga Antal, a takarékok több mint 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője.

2010.12.27 07:08Világgazdaság

A Világgazdaság hétfői számában az ügyvezető elmondta, hogy szerinte itt az idő arra, hogy újra felvegyék a versenyt a kereskedelmi bankokkal, és piaci szerepükben, illetve részesedésükben közelebb kerüljenek ahhoz a jóval magasabb szinthez, amely más országokban jellemző a takarékszövetkezeti szektorra.

Beszámolója szerint a harmadik negyedévi eredmények alapján arra számítanak, hogy az idén tovább növelik súlyukat a pénzügyi közvetítői rendszeren belül.

Az előző esztendő végén a takarékszövetkezetek a hazai betétállomány 9,8 százalékát és a hitelállomány 3,4 százalékát kezelték. A szeptember végéig tartó 12 hónap alatt a szövetkezetek betétjei 10,4 százalékkal, 1376 milliárd forintra, hitelei 7,5 százalékkal, 748 milliárdra nőttek. A vállalkozói hitelek állománya ezen belül 15, a nagyvállalatiaké 18, a középvállalkozóiaké 25 százalékkal lett több. Ugyanakkor az adózás előtti eredmény 8,8 százalékkal, 9 milliárd forintra, az adózott nyereség 8,8 százalékkal, 7,7 milliárdra emelkedett.

A takarékszövetkezeteknél elhelyezett jelentős betétállomány lehetővé teszi, hogy a szektor ne függjön a nemzetközi pénzpiac ingadozásaitól. Emellett míg más szereplőket a tulajdonos részéről folyamatos és óriási profitnyomás terhel, annak minden egyes hátrányos hozadékával, addig nálunk pusztán profitelvárás van, ez jóval nagyobb mozgásteret enged, és másfajta üzletpolitikát tesz lehetővé.

A takarékok sokkal jobban odafigyelhetnek az ügyfeleik igényeire, és alaposabban megismerhetik a hitelkérők kockázatviselő képességét - sorolta fel Varga Antal a takarékszövetkezetek adottságait, amelyek segíthetik bővülésüket.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.