Új birtokpolitikát követelnek

Az LMP üdvözli a földmoratórium meghosszabbítását

Az LMP üdvözli, hogy a magyar agrárdiplomácia sikerrel járt, és az Európai Bizottság három évre meghosszabbította a hazai földmoratóriumot - írja az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében Szabó Rebeka. A képviselő viszont pártja nevében felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjenek hozzá egy új birtokpolitika megalapozásához.

2010.12.21 14:23MTI

A politikus úgy fogalmaz, hogy a földmoratórium meghosszabbítása időt biztosít arra, hogy végre kidolgozzanak egy fenntarthatóságot célzó vidékstratégiát és egy ehhez kapcsolódó birtokpolitikai szabályozást. Hangsúlyozza, hogy a már most is zajló spekulációs célú földtulajdonlást és birtokkoncentrációt meg kell állítani.

Mint írja, a földdel, mint természeti erőforrással életvitelszerűen gazdálkodó, helyben lakó emberek érdekeit pedig meg kell védeni és ennek mentén kell gyökeresen átalakítani az agrártámogatások rendszerét is.

Ez a magyar fogyasztók érdeke is - fogalmaz.


Az LMP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul fogjon hozzá egy új birtokpolitika megalapozásához; folytasson tényleges, széles körű társadalmi egyeztetést a gazdálkodói érdekképviseletek, civil szervezetek és a tudományos élet képviselőinek bevonásával, hogy ezúttal egy valamennyi érintett által elfogadható, a jó nemzetközi példák leghasznosabb elemeit befogadó új stratégia és szabályozás születhessen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.