Döntött a Merriam-Webster szótár

A megszorítás az év szava

A megszorítás lett az év szava az amerikai Merriam-Webster szótár gondozói szerint, akik a görög gazdasági válság és az athéni kormány által meghirdetett reformok nyomán kitört tüntetések révén megnőtt érdeklődéssel magyarázták e szó sikerét.

2010.12.20 16:12MTI

A XIV. századi eredetű szó ma reneszánszát éli - fogalmaztak az amerikai szótár gondozói hétfőn, amikor bejelentették, hogy a megszorítás lett a 2010-es év szava, amelyre több mint 250 ezren kerestek rá a kiadvány ingyenes internetes felületén.

Az élmezőnyben szerepelt még a pragmatikus, a moratórium, a szocializmus és a bigott is. A Merriam-Webster szakemberei szerint a keresett szavak a hírekben használt szófordulatokat tükrözik. A bigott kifejezést például Gordon Brown májusban leköszönt brit miniszterelnök használta előszeretettel, míg a szocializmus az amerikai egészségügyi reform kapcsán vált gyakorivá az Egyesült Államokban. Az első tízben szerepel a doppelganger (Doppelgänger) német szó is, ennek jelentése hasonmás.

Az amerikaiak azt követően kaptak rá a szóra, hogy az ABC csatorna népszerű reggeli adásának egyik műsorvezetője Julia Roberts hasonmásának nevezte Elizabeth Gilbertet, az Ízek, imák, szerelmek című könyvsiker szerzőjét, akinek művéből a filmcsillag főszereplésével készítettek filmet. A doppelganger a Magyarországon is vetített Vámpírnaplók című szériában is szerepelt - hívták fel a figyelmet a szakemberek. A Merriam-Webster internetes felületén évente több mint ötszázmillió keresést indítanak el.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.