Tartanák a kitűzött gazdasági célokat

Rogán Antal: "megszorításos" elemzők aggódnak a magyar költségvetésért

A Fidesz szakított a megszorításos gazdaságpolitikával, és az új logika mentén bízik abban is, hogy nem csak jövőre, de a további években is tartani lehet a kitűzött gazdasági célokat - nyilatkozta Rogán Antal fideszes politikus, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este.

2010.11.18 12:35ma.hu/duna tv

A politikus a jövő évi büdzsé tervezete kapcsán azt mondta: az új adórendszertől sokat várnak majd, hiszen ez várakozásuk szerint a polgárokat és a vállalkozásokat is törekvésre, munkára és alkotásra buzdító adórendszer lesz - ettől lehet várni az új munkahelyek teremtését, a jövedelmek kifehérítését, és jelentős, eddig nem adózott pénzek bevonását a gazdaság vérkeringésébe.

A Fidesz gazdaságpolitikájának hármas célja volt a kormányzás átvételét követően. Helyreállítani az ország pénzügyi stabilitását, mivel katasztrofális helyzetet örököltek a legtöbb pénzügyi mutató - államadósság, deficit – tekintetében. Mindezt a megszorítások alkalmazása nélkül kívánták elérni.

Ezzel párhuzamosan – harmadik célként – a gazdasági növekedés megindítását tűzték ki célként.

E hármas törekvés szempontjából érdemes nézni részben az idei költségvetés teljesítését részben a jövő évi büdzsé tervezetét – hangzott el Rogán Antal Közbeszédnek adott interjújában.

Az új filozófiával a későbbi célokat is tarthatók lesznek


Az, hogy az idei költségvetésben tartani tudják a kitűzött hiánycélt, egyáltalán nem volt természetes az év közepén. Ez nem így nézett ki korábban, hiszen május végén, a kormányzás átvételekor azt vették észre, hogy “üres a kassza” - mondta a politikus.

A 2011-es költségvetésről pedig minden elemző azt mondja, hogy reális, tartható benne többek között a hiánycél száma is. Arról vitatkoznak, hogy 2012-től és 2013-tól tudjuk-e majd tartani a célokat – érvelt Rogán Antal.



Ezekre a kritikákra reagálva a fideszes politikus azt mondta: nem véletlen, hogy szakítottak az eddigi gazdaságpolitikai logikával. Azok az elemzők ugyanis, akik a bizonytalanságot jelző elemzéseket készítik, a megszorításos gazdaságpolitikában gondolkodnak.

“Azt gondolják, hogy alapvetően csak kiadásokat kell lefelé szorítani, de azt már nem lehet. A közszolgáltatások színvonala, az emberek teherviselő képessége, az adózási szintje olyan szinten volt, hogy ezt már nem lehetett megoldani” - érvelt a gazdasági bizottság elnöke.

Ezért döntöttek úgy, hogy a jövőben alapvetően azok a cégek fizessenek többet, amelyeknél hatalmas profit keletkezett – többek között a korábbi kormányzatok hibájából, mert nem szabályozták kellően ezeket a szektorokat – hangzott el.

Van mire számítani a válságadók után

Az elemzők arra is kíváncsiak, mit tesz a kormányzat akkor, amikor már nem állnak rendelkezésére a büdzsé bevételi oldalán például a válságadók – hangzott a Közbeszéd felvetése.

Rogán Antal erre úgy reagált: nem csupán a válságadók léteznek, hanem ezzel párhuzamosan egy erőteljes adócsökkentés is megvalósul. A politikus kijelentette: gyakorlatilag ötszáz milliárd forintot otthagynak a családoknál és a vállalkozásoknál, ezzel együtt jelentősen egyszerűsítik az adózási rendszert.

Ennek várakozásuk szerint az lesz az eredménye – ami már most is mutatkozik –, hogy “fehéredni” fognak a jövedelmek; másfelől meglódul majd a gazdasági növekedés.

A politikus a szomszéd államokat hozta példaként, ahol az adórendszer miénkhez hasonló korábbi átalakítása meghozta a fentebb sorolt hatásokat. Szlovákiában, amely lélekszámát tekintve csaknem fele akkora, mint Magyarország, majdhogynem több személyi jövedelemadót fizetnek be, mint nálunk – érvelt Rogán, aki szerint ezt az adórendszere egyszerűsítésének köszönheti a szomszédos ország.

Törekvésre ösztönöz majd az új adórendszer

A jövőre induló új magyar adórendszer egyfelől nem ösztönöz majd az adóelkerülésre – mivel több munka után arányosan több pénz is marad a pénztárcákban, Ugyanezért arra is ösztönzi majd az embereket, hogy energiáikat munkába, vállalkozásba, értékteremtésbe forgassák bele – szögezte le Rogán Antal. A politikus egyébként úgy számol, hogy 2011 második felében és 2012-ben fogja majd megérezni az ország a büdzsé jótékony hatását.

Új munkahelyek teremtésére is számítanak a hazai gazdasági szektor, a KKV-k részéről annak nyomán, hogy "a béklyókat levették" az ágazat szereplőiről. Példaként említette a politikus, hogy jelentősen csökkentették a társasági adót az ötszázmillió forint nyereség alatti cégek esetében, illetve azt, hogy a vállalkozó bármely ágon veszi ki jövedelmét a cégéből, lényegében ugyanakkora adót fizet majd utána.

“Ez is arra ösztönöz, hogy koncentráljanak a teljesítményre” - mondta Rogán, aki arra számít: komoly összegeket “hoznak haza” ilyen szempontból, illetve az adózásban is megjelenítenek majd jelentős pénzeket.

A kormányoldali politikus úgy kalkulál, hogy a családoknál maradó többlet összegek felét az eladósodottság csökkentésére fordítják – ez mintegy megtakarítás formájában jelenik meg a rendszerben.

A másik felét pedig a fogyasztás növelésére szánják a családok – vázolta a következő évek gazdaságpolitikai várakozásait Rogán Antal a Közbeszéd stúdiójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.