A cégalapítások száma is növekszik

Csak ürügy a válság a csőddömpingben?

Egyre több cég megy csődbe, de többen arra következtetnek, hogy vannak, akik ürügyként használják a válságot, ugyanis a cégalapítások száma is növekszik.

2010.10.12 11:56MTI

Gazdasági rekord dőlt meg: soha annyi céget nem számoltak föl még egyetlen hónap alatt, mint szeptemberben, és csak részben árnyalja a képet, hogy a cégbíróságok feldolgozták az augusztusi ügyhátralékot is.

A múlt havi 1914 felszámolás 35 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László szerint számolni lehetett ezzel a folyamattal; látszott, hogy a válság a gazdaság mély szöveteiben fog komoly károkat okozni.

De – tette hozzá – nem korrekt lépéseket is lehet tapasztalni. A felmérés szerint ugyanis a felszámolások mellett kiemelkedően sok, 4 127 cégalapítást jegyeztek fel.


„Mi is rengeteg jelzést kapunk, hogy kiürítenek, majd hagynak csődbe menni cégeket. Egyes iparágakban ez szinte divattá vált, ilyen mondjuk az építőipar. Ott a legtöbb a projektcég, és ami ennél fontosabb, ott a legtöbb a halasztott fizetés – mondta Parragh László. - Van olyan vállalkozás, amelynek a vevőjéről tudjuk, hogy csődbe akarja vinni a cégét, már ugyanazon a címen létrehozta a következő vállalkozását, ugyanaz az ügyvezetője, gyakorlatilag ugyanaz a tevékenysége, miközben a régi cégben legalább százmillió forinttal be fogja dönteni a beszállítóit. Sajnos ez ellen ma igazán hatékony fellépési forma nincs, ezért mondjuk, hogy kötelezővé kell tenni a kamarai tagságot, mert akkor minden szereplőt láthatunk.

Úgy gondolom, most egyértelmű fordulat van a magyar gazdaságpolitikában, az iszapkatasztrófa példáján is látszik, hogy az állam lényegesen erőteljesebb szerepvállalásra készül, sokkal komolyabban veszi a felelősség kérdését, ami ma már jelentős társadalmi elvárás is.”

A Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének elnöke, Somogyi Ferenc főleg a csődtörvényt írná át, ha tehetné. Már javasolta is a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak. Szerinte ugyanis a törvény tavaly szeptemberben életbe lépett módosítása nem kedvez a bajba került cégeknek, ugyanis nem biztosítja a beszállítók helyzetét.

„Sajnos a csődtörvény módosítása megint azoknak kedvez, akik ezzel vissza akarnak élni. Időt húznak, és az időhúzásukkal tovább nehezítik a vállalat helyzetét. Ha mondjuk Németországban eltűnik egy cég iratanyaga, öt évre is bezárhatják az iratanyagot eltüntető cégvezetőt, nálunk meg hoz egy papírt, hogy ellopták az autót. Magyarország világbajnok a cégalapításban és a cégmegszüntetésben is.

A rendszerváltás óta alakult Magyarországon 950 ezer vállalkozás, amiből már 450 ezer meg is szűnt.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.