A feketegazdaságba kényszerülnek a dolgozók

Flashmobot szervezett a LIGA a tisztességes munkáért

Flashmobot (villámakciót) tartott a Liga Szakszervezetek és a Fiatalok Ligája szakszervezeti tömörülés csütörtökön Budapesten a Moszkva téren - megfogalmazásuk szerint "a feketemunka egyik emblematikus helyén" - , ezzel tiltakozva a tisztességtelen, embertelen és törvénytelen foglalkoztatás ellen.

2010.10.07 17:09MTI

Szilágyi Veronika, a Fiatalok Ligájának alelnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta: céljuk felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon "olyan lehetetlen állapotok uralkodnak" amelyek között egy munkavállaló a bejelentett munkája után kapott béréből nem tud tisztességesen megélni, így feketén kénytelen munkát vállalni, ezen pedig változtatni kell.

A szakszervezetek az október 7-i "tisztes munka világnapja" alkalmából követelték a tisztességes és méltányos munkához való hozzáférést minden ember számára, valamint olyan feltételek megteremtését, hogy ne kényszerüljenek dolgozó emberek méltánytalanul a feketegazdaságba.

Szilágyi Veronika rámutatott: az emberek nem azért dolgoznak a fekete- vagy szürkegazdaságban, mert szeretik a bizonytalanságot, hanem mert nincs más választásuk, nem tudnak olyan munkakörülmények közé kerülni, hogy a napi megélhetésük biztosítva legyen.

Az alelnök szerint ezen a helyzeten adó- és járulékcsökkentéssel, vagy munkaadói kedvezményekkel lehetne változtatni, például fiatalok alkalmazása esetén.


A tisztes munkát mint koncepciót és menetrendet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezette be, és kezdte el terjeszteni 1999-ben. A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) kezdeményezésére az idén már harmadik alkalommal rendezik meg a tisztes munka világnapját, és hívják fel a figyelmet a szakszervezetek arra, hogy munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen feltételek, olykor embertelen körülmények között, törvénytelenül.

Csütörtökön a világ 87 országában több mint 320 megmozdulást tartanak. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adatai szerint 2010 első negyedévében ugyan csökkenő mértékben, de még mindig kiemelkedő szabálytalanságnak számított a feketefoglalkoztatás: az összes munkaügyi jogsértés 29 százalékát tette ki a munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavégzés. Az első negyedévben feltárt, feketefoglalkoztatással érintettek száma - 9.483 munkavállaló - már 10 százalékkal kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ágazati megoszlást tekintve a legtöbb munkavállalót a nyomozási, biztonsági szektorban foglalkoztatták feketén, az építőipar visszaszorult a második helyre, ám ez valószínűleg a nagyberuházások leállásának köszönhető.

Az OMMF ellenőrzéseinek eredményeiből kiderül: tavaly 56.206 munkavállaló feketefoglalkoztatását tárták fel, az összes munkaügyi szabályszegéssel érintett munkavállaló csaknem harmadát foglalkoztatták így. Akkor még az építőiparban volt a legtöbb, több mint 15.500 feketén foglalkoztatott munkavállaló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.