Rockefeller leszorult - szegény

Tovább gazdagodtak a leggazdagabb amerikai honatyák 2009-ben

188,6 millió dolláros (42,6 milliárd forintos) vagyonával John Kerry szenátor az amerikai szövetségi törvényhozás leggazdagabb tagja - állítja a The Hill internetes portál, az Egyesült Államok 50 legmódosabb honatyjáról kedden közölt összesítésében.

2010.08.31 19:33MTI

A felmérés megállapítja, hogy a leggazdagabb kongresszusi félszáz vagyona a gazdasági recesszió közepette is növekedett, és 2009-ben elérte az 1,4 milliárd dollárt.

A The Hill listája (http://thehill.com/homenews/senate/116491-the-hills-50-wealthiest-list-slideshow) az amerikai szenátorok és képviselők 2009-re vonatkozó, hozzávetőleges értékekkel számoló vagyonbevallásán alapul. Kerry massachusettsi demokrata szenátor második éve vezeti a kongresszusi gazdagok listáját. Vagyona egy év alatt több, mint 20 millió dollárral gyarapodott. A magyarországi gyökerekkel is rendelkező volt demokrata elnökjelölt legnagyobbrészt a feleségének, Teresa Heinz Kerrynek köszönheti azt, amije van. Az asszony az előző férje, az 1991-ben légi balesetben odaveszett ketchupkirály, John Heinz republikánus szenátor után százmilliókat örökölt. A Top 10 lista egyetlen újonca Michael McCaul texasi republikánus képviselő, aki egyből az 5. helyre jött fel. A krémek krémjének kiesője Harry Teague új-mexikói demokrata képviselő, aki 2008-ban még a 10. volt. Az első félszázba is kevesen jutottak fel. Közéjük tartozik Patrick Kennedy képviselő (demokrata, Rhode Island állam), aki jelentős örökséghez jutott apja, Edward Kennedy massachusettsi szenátor 2009-ben bekövetkezett halála után. Az újonnan érkezettek között van Ron Wyden szenátor (demokrata, Oregon állam) és Tom Petri képviselő (republikánus, Wisconsin állam).

Az ötvenes elitlistán 27 demokrata és 23 republikánus politikus, 30 képviselő és 20 szenátor neve szerepel.

A dobogó második helyén, a maga 160,1 millió dolláros nettó vagyonával, Darrell Issa kaliforniai republikánus képviselő áll. Annak ellenére is, hogy ingatlanjainak és ingóságainak értéke egy év alatt 4 millióval csökkent.

A bronz Jane Harman kaliforniai demokrata képviselőé, akinek értéke 153,2 millió dollárra nőtt, egy több mint 40 milliós ugrás után.

A "tizek" dobogóról leszorult tagjai: Jay Rockefeller szenátor, McCaul, Mark Warner szenátor, Jared Polis szenátor, Vern Buchanan képviselő, Frank Lautenberg szenátor és Dianne Feinstein szenátor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.