Minden javaslatra fogadókész a kormányzat

Veres János: 250 milliárdos mozgástér az adó- és járulék-csökkentéshez

Veres János szerint a tervezett adó- és járulékcsökkentéshez 250 milliárd forint összeg felett nincs mozgástér - erről a pénzügyminiszter Nyíregyházán beszélt csütörtök este az Új Magyarország kormányzati konferencián.

2008.03.07 07:20MTI

A pénzügyi tárca vezetője ugyanakkor hozzátette: minden javaslatra fogadókész a kormányzat, s azt szeretnék, ha az átalakításhoz az eddig ismertté vált négy javaslat mellett továbbiak is születnének. A változatok közül a kormány a tervek szerint áprilisban választ, s a parlament júniusban hozhatja meg döntését. 

A konferencián Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter azt emelte ki, hogy szigorító, ösztönző és támogató intézkedéseket egyaránt hoznak majd a foglalkoztatást javításához. A pénzügyminiszter az adó- és járulékcsökkentéshez ismertté vált eddigi elképzelésekről kifejtette: szerinte 1000 milliárd forinton felüli módosításra nincs mód, 500 milliárd esetében sem veszik figyelembe kellően a javaslattevők a meglévő korlátokat, míg alatta figyelembe veszik ugyan, de a hatásokra is tekintettel kell lenni.

Úgy vélekedett, hogy 250 milliárd forint összegű mozgástér látszik a legreálisabbnak az átalakítás mértékénél, s ennek a hatásai tűnnek a legjobbak a pénzügyi egyensúly tartása tekintetében. A szociális és munkaügyi miniszter a foglalkoztatást javító tervezett intézkedésekhez "jó alapnak" nevezte a konvergencia program és a pénzügyi stabilitás eddigi eredményeit. "Van mozgástér a hatékony lépések megtételéhez" - magyarázta. 

Lamperth Mónika a várható intézkedések közül megemlítette, hogy tovább bővítik majd a közmunkát, a 47 leghátrányosabb térségben bevezetik a Start régió kártya programot, amely a munkaadóknak ad kedvezményt a létszámnöveléshez. Programot indítanak a tartós munkanélküliség megelőzésére, átalakítják az alkalmi munkavállalás rendszerét, s az úgynevezett zászlóshajó programok uniós támogatásával humán-erőforrás fejlesztést is szeretnének véghezvinni 33 hátrányos helyzetű térségekben, amely keretében a szakmaszerzésig akarják eljuttatni az alacsony iskolai végzettségű munkavállalókat. 

Ehhez példaként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét említette, ahol a jelenlegi több mint ötvenezer álláskeresőnek 60 százaléka nem rendelkezik semmilyen képzettséggel, így esélyük sincs az elhelyezkedésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.