Drágulhat a takarmány ára?

A kukorica a tavalyihoz hasonló, a búza csökkent

Az idén várható kukoricatermés becsült mennyisége 7,4 millió tonna, nagyjából azonos a tavaly betakarított mennyiséggel, míg az idén learatott 3,718 millió tonna őszi búza 16 százalékkal marad el az elmúlt évitől.

2010.08.13 17:21MTI

A kukorica várható mennyisége azonos az elmúlt öt év átlagával, az őszi búza mennyisége viszont az ötéves átlagnál 21 százalékkal kevesebb. Az előzetes termésbecslés alapján a kukorica országos termésátlaga hektáronként 6,63 tonna, 28 százalékkal magasabb a múlt évi és az elmúlt öt év hozamánál. A kukorica termőterülete 1,117 millió hektár. Jelenleg a belvíz miatt 10 ezer hektárnyi termés áll még víz alatt, az árvíz miatt 280 hektár termését veszélyeztette.

A vízborítás miatt összesen mintegy 21 ezer hektár kukoricatermése pusztult el. Az alacsony átlaghőmérséklet és a sok csapadék miatt jellemzően sárga, növésben elmaradott volt június elejére a kukorica állomány, de az utóbb megérkezett meleg és csapadékos időjárás jót tett a tengerinek. Ennek ellenére az állományok állapota változó, az egyes megyéken belül is szórt képet mutat - állapítja meg a tárca sajtóközleménye. Az őszi búzát a termőterület 99 százalékáról, 989 ezer hektárról takarították be. Az augusztus 11-ig learatott területeken a búza termésátlaga hektáronként 3,757 tonna volt, ami 3 százalékkal kevesebb a múlt évi és 11 százalékkal az elmúlt öt év átlagánál. Az ország nagy részén a búza minősége jobb az előzetesen vártnál, csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelentős a fuzárium fertőzés. A változékony időjárás, a megdőlések és belvíz, illetve az átnedvesedett területek miatt az idő előre haladtával fokozatosan csökkent a búzatáblák hozama.

Az országosan a betakarított búzatermés becsült minősége 56,7 százalékban étkezési, 42 százalékban takarmány minőségű, 1,3 százalékban pedig ipari felhasználásra alkalmas. A felmérések szerint Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében a búzatermésben az étkezési minőség becsült aránya 65 százalék, vagy azon felül van. Gyenge - 40 százalék vagy kisebb - az étkezésű minőségű búza aránya Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsősorban a fuzárium és az alacsony sikértartalom miatt, valamint Heves és Komárom-Esztergom megyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.