Kevés és rossz gabona

Szinte minden alapvető élelmiszer ára emelkedhet

Szinte minden alapvető élelmiszer ára emelkedhet. A drágulás a kenyér árát éppúgy érintheti, mint a húsét vagy a tejét.

2010.08.02 19:58MR1- Kossuth

Ennek oka főként az, hogy kevés és összességében rossz minőségű gabona termett.

Lassan vége az aratásnak. Az elején júniusban, valamivel 2 ezer forint fölött egy mázsa takarmánygabona ára. Most a betakarítás végére elérheti a 3500 forintot.

A szakemberek szerint kevesebb jó minőségű takarmánygabona termett az idén a sok csapadék és elmaradt permetezés miatt. Az ára pedig drágul. Ez azért lehet fontos a fogyasztóknak, mert a takarmány árának alakulása hatással lehet a hús és tejtermékek árára.

Az biztos, hogy az állattartók költségei akár 30 százalékkal is növekedhetnek az előbbiek miatt, a kérdés pedig, hogy ez mennyiben jelenik majd meg a fogyasztók oldalán - mondta rádiónknak korábban Sákán Antal a Sertésszövetség elnöke. „Összességében arra kell számolni, hogy mintegy 20 százalékkal magasabb takarmánykeverék árak lesznek a baromfi és a sertéságazat területén, amelyet vagy sikerül továbbhárítani, vagy nem a húsipar felé.

Az értékes húsrészeknek az 1200-1500 forintos árat el kellene érni ahhoz - combról, karajról, tarjáról beszélek -, hogy egyáltalán a termelőnek jusson ebből annyi pénz, hogy fenntartható legyen a termelés” – mondta Sákán Antal. Az egyik hazai üzletlánc is számol ugyan áremelkedéssel, de csak kis mértékben. A CBA kommunikációs vezetője azt mondta, júniusban a tejtermékek alig, a hústermékek 5-6 százalékkal drágultak.

Fodor Attila ennél nagyobb drágulást nem tart elképzelhetőnek, mert azt már a vásárlók sem tudják megfizetni.

A tavalyi gabonából is van még a raktárakban - mondta Fodor Attila, úgy véli az árakban szeptember végén lehet változás.

Az eddig learatott búza több mint 50 százaléka kiválóan alkalmas étkezésre. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége úgy véli ez a mennyiség maximálisan elég a hazai fogyasztásra. A kereskedők egyelőre még bizonytalanok abban, hogy a liszt- és pékáruk, ha drágulnak is, milyen mértékben.

Az élelmiszerárak növekedése ellenére az elemzők többsége arra számít, hogy éves átlagban négy százalék alá csökkenhet az infláció. Igaz, a pénzromlás ütemének előrejelzésekor az élelmiszerárak kalkulásása a legnehezebb.

A statisztikusok szerint a következő félévben is ez okozza majd a legnagyobb bizonytalanságot, mert az idényáras zöldségek és gyümölcsök ára hónapról hónapra nagy mértékben változhat

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.