Fogyasztóvédelmi sorok

Utazási szerződések - Egekig emelt árak, köddé vált iroda, piszkos szálloda

Megemelt összegek, lemondott utak, színvonal alatti szállások - ilyen és egyéb panaszok tömkelegével találkozhatunk utazásunk előtt, alatt, illetve után. Jogaink és lehetőségeink utazási szerződés esetén.

2008.03.06 11:53ma.hu

Az utazás előtt

Nagyon fontos, hogy csak olyan irodával kössünk szerződést, amelynek engedélye van. Ezek ugyanis vagyoni biztosítékkal rendelkeznek – probléma esetén nem árt… Az engedéllyel bíró utazási irodák listáját a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal tartja nyilván (www.mkeh.gov.hu).

Nem árt tudni, hogy részvételi jogunkat engedményezhetjük bárkire, azaz helyettünk más is elutazhat. Ennek azonban költségei lehetnek – a szerződésben erről is rendelkezni kell! Az utazásokról tájékoztató programfüzetnek tartalmaznia kell az útvonalról, a szálláshelyről, a napi étkezésekről, illetve azokról a programokról szóló lényeges információkat, amelyeket az általános részvételi díj magában foglal.

A részvételi díjon felüli költségeket – adó, üdülőhelyi díj – az utazási szerződésben kell meghatározni. Ha ezekről a külön költségekről nem rendelkeztek, akkor azokat úgy kell tekinteni, hogy a részvételi díjban benne vannak. Fontos, hogy az utazási szerződést mindig írásban kell rögzíteni.

Az utazás díja, az utazás elmaradása

Előleg címén a szerződéskötéskor a díj legfeljebb 40 %-a követelhető. A szerződésben meghatározott díjak csak akkor emelhetőek, ha erről a lehetőségről a szerződésben rendelkeztek. De ekkor is csak akkor, ha a költségmódosulásra a közlekedési költségek nemzetközi díjszabási vagy hatósági árának változásai, adó, illeték, illetve a deviza forintárfolyamának időközi módosulásai adnak indokot.

Semmi esetben sem lehet azonban az utazási költségeket emelni az utazás megkezdését megelőző húsz napon belül. Elállhatunk abban az esetben a szerződéstől, amennyiben az utazási iroda a díjat 10%-ot meghaladó mértékben emeli. Ugyancsak elállhatunk a szerződéstől, ha az utazási vállalkozó az utazási szerződésben foglaltakat lényegesen módosítani kívánja, illetve a program lényegesen megváltozott.

Az utazás lemondása

Ha az utazási iroda lemondja az utat, köteles az eredetivel azonos vagy magasabb érétkű szolgáltatást felajánlani. Ha erre nem képes, vagy az utas azt nem fogadja el, a teljes befizetett díj azonnal visszafizetésére kerül sor és a díj után évi 20%-os kamat megfizetése követelhető.

Ezen felül az utasnak az elállás folytán keletkezett kárát is meg kell téríteni, kivéve, ha az emberi életet és egészséget, illetve a vagyonbiztonságot veszélyeztető külső körülmény merül fel, továbbá, ha a jelentkezők létszáma a meghirdetett legalacsonyabb résztvevőszámot nem éri el. Ha az utas saját érdekkörében felmerült okból – családi, anyagi okok – nem kíván elutazni, az utazási iroda kárának ellentételezésére kártalanítást igényelhet.

Ez az összeg azonban nem haladhatja meg az utas által kifizetett utazási díj összegét. Nem árt azonban tudnunk, hogy nem követelhet kártalanítást az utazási iroda, ha az indulás előtt 35 nappal mondjuk le az utazást, vagy a szerződésben meghatározott határidőn belül állunk el a szerződéstől.

Az utazás alatt és után

Amennyiben a helyszínen bármilyen problémánk merül fel, jelezzük azt az utaskísérőnek. Az idegenvezető ilyenkor orvosolja a gondot, vagy jegyzőkönyvet vesz fel róla. Ha az iroda nem hajlandó hazaszállítani utasait, vagy visszafizetni a részvételi díj előlegét, akkor közvetlenül az iroda által megjelölt hitelintézethez, illetve biztosítóhoz fordulhatunk igényünk érvényesítéséhez.

Hazaérkezés után bármilyen problémával először az utazási irodát kell megkeresni. Ha ez nem vezet eredményre, fordulhatunk a Békéltető Testülethez.

Amennyiben a témában vagy további fogyasztóvédelmi körben kérdése merül fel, keresse fel az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapját (www.ofe.hu), illetve Tanácsadó Irodáit szerte az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.