Meg kell osztani az ellátási útvonalakat

Veres János: Szükség van a Déli Áramlatra

Ha már meglenne a Déli Áramlat gázvezeték, akkor Magyarországot semmilyen módon nem érintette volna a gázellátással kapcsolatos orosz-ukrán vita - mondta Veres János pénzügyminiszter szerdán az MTI-nek.

2008.03.05 19:44MTI

Veres János aláhúzta: "az élet túl rövid idő alatt igazolta, hogy szükség van az energiaellátásban az ellátási útvonalak megosztására, azaz a diverzifikáció érdekében helyes volt megkötni a magyar és orosz kormány között a Déli Áramlatról szóló kormányközi megállapodást". A pénzügyminiszter aláhúzta: a magyar kormány határozottan mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy szükség van az energiapolitikában a diverzifikálásra az ellátásbiztonság növelése érdekében, és ezt két vonatkozásban is meg kell valósítani.

Egyrészt a szállítási útvonalakat kell úgy kialakítani, hogy ha egy új szállítási útvonal jön létre, vagyis egy új vonalon érkezik a gáz Magyarországra, az növelje az ország ellátásának biztonságát. Ha ezen útvonal mellett még egy új tározó, vagyis egy többletkapacitás is lesz Magyarországon, az tovább erősíti az ország energiaellátásának biztonságos megvalósítását. A diverzifikálás másik értelmezése az, hogy a Magyarországra jövő gáz az eddigiekhez képest új forrásból érkezzen.

A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország az első ellátásnövelő, javító intézkedést készül megtenni azzal, hogy az eddigiekhez képest egy új nyomvonalon, a mostaniakhoz viszonyítva más országokon keresztül érkezik majd az országba az oroszországi lelőhelyekről a gáz. Veres János kiemelte: Magyarország 2006 januárjában már megtapasztalta, hogy milyen gondokat jelent, ha két ország vitába keveredik, ha másik két ország vitája eredményeként csökken a Magyarországra érkező gázmennyiség.

Az ilyen helyzetekben egy új ellátási nyomvonal az ellátás stabilitását, a gázbehozatal biztonságát növeli majd. A pénzügyminiszter rámutatott: az új forrásból, új útvonalon jövő gáz is javítaná az ország energiaellátásának biztonságát, ezért Magyarország támogatja a Nabucco megépítését. Az ország bízik abban, hogy az európai országok közösen találnak egy olyan forrást, amely megfelelő mennyiségű gázt biztosít a Nabucco feltöltéséhez, sajnos ez az új forrás egyelőre még nincs meg - mondta a pénzügyminiszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.