Nagyobb bértámogatást kapnának

Várhatóan szeptembertől alakul át a közmunkaprogram

A tervek szerint a mostaninál nagyobb bértámogatást kapnának azok a vállalkozások, amelyek közmunkásokat foglalkoztatnának.

2010.07.20 13:22MR1- Kossuth

Egyszázalékos a siker: százezerből csak ezer embernek sikerült a közfoglalkoztatásból kikerülnie és az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkednie. Többi között ezért is alakítja át a kormány a közmunkaprogramokat.

Az okok között szerepel az is, hogy szeptemberig elfogy a közfoglalkoztatásra szánt százmilliárd forint – mondta el rádiónknak Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. A tervek szerint a mostaninál nagyobb bértámogatást kapnának azok a vállalkozások, amelyek közmunkásokat foglalkoztatnának.

A leghátrányosabb régiókban, például Észak-Magyarországon, ahol legmagasabb a munkanélküliség, negyed annyi vállalkozás működik, mint a közép-magyarországi régióban. Budapesten pedig ötször annyi vállalkozás van, mint Borsod megyében.

Aki nem kap munkát a versenyszférában, annak főként állami vállalatoknál – például a MÁV-nál, az erdőgazdálkodásoknál – értékteremtő munkát adna a kormány.

Ez azonban a szakképzettség hiánya miatt lesz nehézkes.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint májusban 11,4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, az álláskeresés átlagos időtartama pedig másfél év.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.