Segélyből élők hét százalékát érintette

MSZP: idén eddig 13.500 embert foglalkoztattak közmunkaprogramok keretében

A közmunkaprogramok keretében idén eddig 13.500 embert, a rendszeres szociális segélyből élők közel hét százalékát foglalkoztatták - mondta Juhászné Lévai Katalin, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

2008.07.09 13:14MTI

A programokra 3,5 milliárd forint van a költségvetésben, a munkaerő-piaci alapból hat milliárd forintot különítettek el erre a célra, jövő évtől pedig mintegy 40 milliárd forint jut közmunkára - közölte a kormánypárti politikus. Juhászné Lévai Katalin elmondta: javasolják, hogy a közcélú-, a közhasznú- és a közmunkára szánt források kasszáját nyissák egybe, a programok lebonyolítását segítsék az önkormányzatoknál, illetve hogy az alkalmi foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat alkalmazzák a közmunkára is. 

A képviselő szerint az önkormányzatoknak nagyobb szabadságot kell kapniuk, ezért cserébe azonban elvárásai is lennének a kormánynak, vagyis az önkormányzatoknak közfoglalkoztatási tervet kellene készíteniük, amelyben meghatározzák milyen közmunkát tudnak biztosítani. Juhászné Lévai Katalin azt is javasolta, hogy a közfoglalkoztatási tervet egészítse ki egy esélyegyenlőségi terv is, mivel hiába hívnak be valakit közmunkára, ha a településen nincs bölcsőde vagy óvoda, és nem tudja a közmunkára behívott a gyermekét elhelyezni. 

A politikus a programokat segítő szervezők vagy mentorok kapcsán elmondta, ő azt javasolta a keddi frakcióülésen, hogy ez háromezer támogatott foglalkoztatott kikerülhetne a fiatal, diplomás munkanélküliek közül is. A szocialista országgyűlési képviselő kitért arra, hogy a közmunkaprogramokra az önkormányzatok pályázat útján jelentkezhetnek a Közmunka Tanácsnál vagy egyes minisztériumoknál. Juhászné Lévai Katalin hozzáfűzte, az önkormányzatoknak tíz százalék önerővel kell rendelkezniük, és a munkák szervezését maguk az önkormányzatok vagy az általuk létrehozott kht-k bonyolíthatják le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.