Nem tanul az ember...

A mélytengeri olajfúrások leállítását sürgeti az EU

A mélytengeri olajfúrások leállítását sürgette az Északi-tenger térségében az Európai Unió energiaügyi biztosa a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófára hivatkozva.

2010.07.14 15:20MTI

Günther Oettinger arra szólította fel a tagországokat, hogy egyelőre nem adjanak ki újabb engedélyeket extrém körülmények közepette zajló fúrásokhoz - mondta a biztos szóvivője szerdán annak kapcsán, hogy Oettinger szerda délután Brüsszelben tanácskozik az olajszakma képviselőivel.

A tanácskozáson egyebek között a biztonsági előírások és az ellenőrzés szigorítása, illetve a kártérítési kötelezettség pontos rögzítése lesz a legfőbb téma. A bizottság idén ősszel tervezi összeállítani az új szabályozásra vonatkozó javaslatait, amelyeket jövőre tárgyalhat az Európai Parlament.

Környezetvédők azt szeretnék, ha az Európai Bizottság betiltana minden olyan olajfúrást, ami 200 méter alatti mélységben zajlik, a biztos azonban nem tervez konkrét határértéket megjelölni. Az Európai Bizottság adatai szerint az Északi-tengeren 400 olajfúró platform üzemel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.