Tocsog a tenger az olajos trutyitól

Olajkatasztrófa - A BP 3,5 milliárd dollárt fordított kárenyhítésre

Elérte a 3,5 milliárd dollárt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárításának költsége - közölte hétfőn a BP brit energetikai konszern.

2010.07.12 15:50MTI

A társaság a Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására fordította az összeg nagy részét. Az eddig beérkezett 105 ezer kártérítési követelés közül 52 ezret egyenlítettek ki, 165 millió dollár értékben.

A BP költsége az egy hete készült összesítés szerint 3,12 milliárd dollár, két hete pedig 2,65 milliárd dollár volt. Június végén a 20 milliárd dollár hitelt vett fel, hogy kártalan a kárenyhítés céljára.

A 11 halálos áldozattal járó áprilisi fúrótorony-robbanás után megindult olajszivárgás az eddigi legsúlyosabb amerikai környezetszennyezés. A katasztrófa elhárításának teljes költsége elérheti a 70 milliárd dollárt.

A robbanás óta a BP piaci tőkeértéke nagyjából a felére, 104 milliárd dollárra csökkent, és mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - rontotta adósbesorolásait. A megroggyant céget megkörnyékezte több versenytárs; legutóbb az amerikai Exxonról és a kínai PetroChináról terjedt el, hogy a BP felvásárlását fontolgatják. A BP - egykori nevén British Petroleum - világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár, nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta 4 millió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre.

Sorsa kulcsfontosságú a brit gazdaság számára, egyebek között azért, mert a brit energiaellátó infrastruktúra nagy része is a tulajdonában van. Jelentőségét mutatja, hogy Tony Blair miniszterelnöksége idején szokás volt "Blair Petroleum" néven emlegetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.