Nem változtat a termelésen az OPEC

Kitart az OPEC, marad a magas olajár

Az olajexportáló országok csoportja, az OPEC, várhatóan nem változtat termelési kvótáján a március 5-ikei bécsi miniszteri szintű ülésén annak ellenére, hogy a fogyasztók ezt szeretnék, miközben az energiahordozó ára 100 dollár fölé emelkedett - vélték szakértők.

2008.03.02 16:35MTI

A Reuters 15 elemzőt kérdezett meg és valamennyien arra számítottak, hogy az OPEC szinten tartja termelési kvótáját. Néhányan ugyanakkor úgy vélték, hogy a fogyasztók aggodalmának az enyhítése céljából az OPEC jelzi majd: szükség esetén kész a termelés növelésére és áprilisra újabb miniszteri értekezletet hív össze. Az elmúlt napokban az OPEC olajügyi miniszterei a termelés szinten tartásának a szükségességéről beszéltek, miközben Irán és Venezuela a termelés csökkentését szorgalmazta.

Az OPEC szerint a kőolaj áremelkedésének nincs köze esetleges kínálati problémákhoz, az energiahordozó árát a spekulatív alapkezelői vásárlások hajtják fel. Pénteken napközben 103,05 dolláros rekord szinten is állt a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára, majd csütörtökhöz képest 75 cent csökkenéssel 101,84 dolláron fejezte be a napot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.