Ismét árrekordot döntött a gázolaj ára

A benzinár is közelíti az eddigi legmagasabb értéket

Sosem volt még ilyen drága az üzemanyag Magyarországon, mint most. A mai öt-öt forintos áremelés után a holtankoljak.hu adatai szerint a gázolajat legdrágábban 315,9 forintért árulják literenként, a legdrágább 95-ös benzin pedig 307,9 forintba kerül. Közben az olaj ára ismét meghaladta a száz dollárt, a forint változatlanul gyenge, úgyhogy a jövő hét újra nagyarányú üzemanyagáremelést hozhat.

2008.02.20 13:00holtankoljak.hu

Egy év alatt 18 százalékkal drágult a benzin, 23 százalékkal a gázolaj Magyarországon. Tavaly február közepén a holtankoljak.hu 251 forintos átlagos benzin-, és 246 forintos átlagos gázolajárat rögzített, ehhez képest ma, az öt-öt forintos áremelés után 297,3 forintos benzin-, és 303,2 forintos gázolajátlagárról vagyunk kénytelenek beszámolni. Ezzel a normál 95-ös beállította 2006 júniusában elért árcsúcsát, a dízelolaj pedig még sosem volt ilyen drága.

A benzin legmagasabb ára egyébként 307,9, a gázolajé pedig 315,9 forint literenként. A magas üzemanyagárak a drága világpiaci olaj és a forint árfolyamában bekövetkezett változás együttes hatásának tudhatók be. A nyugati féltekén irányadó WTI nyersolajkeverék ára tegnap éjjel tíz centtel ismét átlépte a 100 dolláros, lélektaninak tekinthető szintet, és bár a csúcsdöntés után lefelé indult el az árgörbe, cikkünk írásakor még mindig 99 dollár feletti áron kereskedtek vele a legközelebbi, azaz márciusi szállítási határidőre.

Az elemzők az Egyesült Államok holnap esedékes tartalékadataitól teszik függővé, hogy újabb áremelkedés, vagy esetleg árcsökkenés következik-e be, de őszintén szólva az utóbbi forgatókönyv a kevésbé valószínű. Nagyobb arányú áresést talán csak az hozna, ha kiszivárogna, hogy március ötödikei ülésükön az OPEC tagországai a kitermelés növeléséről készülnek dönteni. Február hetedike óta – 86,4 dolláros hordónkénti árral akkor volt idén a legolcsóbb az olaj New Yorkban –, tehát szűk két hét alatt a WTI tizenöt százalékkal drágult, ami feltehetőleg szintén rekordot jelent. Nem elég, hogy drága az olaj, még a forint is gyenge. A hazai valuta árfolyama már jó ideje hullámzik; ma éppen annak lehetünk szemtanúi, hogy a dollárhoz és az euróhoz képest is óráról-órára veszít az értékéből – együtt a lengyel zlotyval.

Cikkünk írásakor egy euróért 265, egy dollárért 180,4 forintot kértek a bankközi piacon, és ha sem az olaj árában, sem a forint árfolyamában nem áll be kedvező fordulat a hét második felében, jövő szerdán alighanem újabb hazai üzemanyagárrekordról kell majd beszámolnunk. Ennek mértéke akár a mainál is nagyobb lehet.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.