Odacsapott a Gazdasági Versenyhivatal

Megtévesztő reklámokkal szipolyozzák ki a gyanútlanokat

Ismét fogyasztói csoportokat bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal, mert megtévesztő reklámjaikkal azt a látszatot keltették, hogy hitelt nyújtanak. A válság miatt nehéz helyzetbe került emberek sokszor azt hiszik, hogy kölcsönt kaphatnak ezektől a fogyasztói vagy vásárlói csoportoktól és csak több tízezer vagy százezer forint befizetése után jönnek rá, hogy becsapták őket.

2010.05.28 09:36MR1- Kossuth

Már hónapok óta figyelmeztet, és újságokban is hirdet a Gazdasági Versenyhivatal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal karöltve, hogy a fogyasztói, más néven vásárlói csoportok nem nyújtanak hitelt.

Folyamatosan érkeznek a hatóságokhoz a pórul járt emberek panaszlevelei, de mivel külön jogszabály nem vonatkozik ezekre a fogyasztói csoportokra, mindegyik hatóság csak azt vizsgálhatja, hogy a területe alá tartozó törvényeket nem sértik-e működésükkel. A Gazdasági Versenyhivatal a héten a megtévesztő reklámok miatt összesen 45 millió forinttal bírságolta meg az Euro Correct, a Group Saving és a Group Center fogyasztói csoportokat, valamint a számukra hirdetésszervezést végző New Face Média Kft.-t. A GVH az elmúlt öt évben összesen tizenegy eljárást folytatott le különböző fogyasztói csoportokat szervező vállalkozásokkal szemben, és eddig összesen 141 millió forintot meghaladó bírságot szabott ki.

A tapasztalat szerint jellemző, hogy ezek a csoportok időnként átalakulnak, vagy eltűnnek, majd új néven bukkannak fel. Jelenleg is öt eljárás van folyamatban, két esetben pedig - Swiss Invest 2009, Euromobilien - a hatóság már a vizsgálat vége előtt el is tiltotta a fogyasztói csoportokat a megtévesztő hirdetésektől. A panaszos levelek a Pénzügyi Szervezetek állami felügyeletéhez is folyamatosan érkeznek – mondja Binder István szóvivő. A belépők legfőbb kifogása továbbra is az, hogy a hirdetésekben és a velük kapcsolatba lépő ügynökök kommunikációjából megtévesztő módon arra lehet következtetni, hogy banki, vagy hitelnyújtási szolgáltatásról van szó.

Bár kis betűkkel ugyan, de a hirdetésekben már megjelenik, hogy vásárlói, fogyasztói csoportról van szó, a szóhasználat mégis tipikusan a hitelezési társaságokra jellemző, így sokan most is abban a tudatban lépnek be, hogy egy bankkal szerződnek, és néhány hónapon belül hitelt, készpénzt fognak kapni. Márpedig hitelt, készpénzt nem kap senki a vásárlói csoporttól, legfeljebb fizetheti a havi díjat, és ha a sors kegyes hozzá, egyszer majd kisorsolják, és megveszik neki azt a terméket, amit szeretne. De lehet, hogy ez csak tizenöt év múlva lesz. A PSZÁF most öt fogyasztói csoportnál vizsgálja, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatást nyújtanak-e. A legfrissebb panaszok szerint már hitelközvetítők is fogyasztói csoportokhoz irányítják a kölcsönre vágyó ügyfeleket, éppen ezért fontos tudni, hogy ezek nem nyújtanak hitelt.

A hatóságok tudomása szerint jelenleg hét fogyasztói csoport működik a piacon: a Group Saving, a Swiss Invest, az Euromobilien, az Invest Holding System vagy IHS, az Exit Finance, a Hungarian Economy Partners, rövidítve HEP, és az Intercash Consulting. Tőlük hitel biztosan nem várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.