Az amerikai bankok okozták a görög-válságot?

Athén pert fontolgat amerikai bankok ellen

Görögország pert fontolgat olyan amerikai bankok ellen, amelyeknek szerepük lehetett az ország pénzügyi helyzetének romlásában, és magatartásukkal hozzájárulhattak az adósságválság kialakulásához - közölte Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő.

2010.05.16 17:39MTI

Papandreu elmondta: a görög parlamentnek a krízis okairól indított vizsgálata után fognak dönteni arról, hogy bírósági úton fellépjenek-e amerikai pénzintézetekkel szemben.

"Görögország meg fogja vizsgálni, hogyan történtek a dolgok" - fogalmazott, és utalt arra, hogy más országokban, az Egyesült Államokban is zajlanak hasonló vizsgálatok esetleges pénzügyi visszaélésekkel, az átláthatóság hiányával kapcsolatban. Papandreu azt mondta a CNN-interjúban, hogy a nemzetközi közösségből sokan Görögországot kezdték el hibáztatni.

Azt mondta, könnyű Görögországot bűnbakká tenni, pedig a görög szorgalmas, büszke nép. "Követtünk el hibákat" - mondta, és hozzátette, hogy a görögök meg fogják mutatni, hogy betartják kötelességüket. Amerikai pénzügyi megfigyelők rámutattak: Papandreu közlése az amerikai bankok elleni esetleges peres eljárásról kísérletnek tűnik a felelősség áthárítására.

Ugyanakkor feltételezhető, hogy spekulánsok ki akarták használni a helyzetet, nyerészkedve a görög költségvetési válságon. A manipuláció, ha valóban történt ilyen, minden bizonnyal az államadósság-törlesztési kockázat fedezetére kínált hitelpiaci származékos csereügyletek, a CDS-ek szabályozatlan piacán fordult elő. Ebben az esetben viszont kérdéses, hogy Görögország vagy bármelyik másik euroövezetbeli állam milyen peres eljárást indíthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.