Emelkedik a kávé világpiaci ára

Nem olcsó szenvedély - hazánkban is drágul a kávé

A magyar piacon is drágulást hoz a kávé világpiaci árának emelkedése - mondták el a legnagyobb kávéforgalmazó cégek képviselő az MTI-nek, miután a napokban a kávé világpiaci ára tíz és fél éves rekordot döntött meg.

2008.02.29 06:52MTI

Torsten Kaack a Tchibo Budapest Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a nyerskávé világpiaci árának emelkedése miatt 2008 közepén, a kávé árának körülbelül 10 százalékos emelkedésére lehet számítani. Hozzátette, hogy mind az arabica, mind a robusta kávé világpiaci ára jelentősen és tartósan növekszik, Magyarországon a robusta a legkedveltebb alapanyag.

Torsten Kaack elmondta, hogy a kávé végfelhasználói árának jelentős részét a nyerskávé ára teszi ki. Seres Tibor, a Douwe Egberts kávékat is forgalmazó Sara Lee Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója megerősítette, hogy az árakat a nyersanyag árának és a forint pénzpiaci pozíciójának alakulása alapvetően befolyásolja. A nyerskávé árának másfél évvel ezelőtt kezdődött emelkedése a Sara Lee-t is áremelésre kényszeríttette, legutóbb februárban emelték áraikat - tette hozzá.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az általuk forgalmazott kávék átlagára reálértéken számítva alacsonyabb volt 2007 végén, mint 9 évvel ezelőtt. Seres Tibor - az ACNielsen adataira hivatkozva - elmondta, hogy Magyarországon 2007-ben mintegy 26,7 millió kilogramm kávét forgalmaztak, a Sara Lee Hungary Zrt. a teljes forgalmazott mennyiség 32,2 százalékát értékesítette. Tantó Attila, a Segafredo Zanetti Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy az étteremekben a kávé árát sokkal inkább a vendéglátóipari egységek a rezsi és a munkaerő költségei határozzák meg, mint az alapanyag ára.

A mintegy 1 milliárd forint bevételt elérő magyarországi Segafredo a gasztronómia piac 25 százalékát tudja magáénak. Február 21-én a kávé ára a Londoni határidős és származékos piacon 10 és fél éves rekordot ért el, elsősorban a befektetési alapok spekulatív vásárlásai miatt. Február 21-én, a robusta ára elérte a 2.453 dollárt, 2007 végén 1.907 dolláron állt, 20 százalékkal magasabban mint 2006 végén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.