Megzuhant a forint

Betett a magyar valutának a görög válság

A súlyosbodó euróövezeti bizalmi válság jelentős árfolyamveszteségeket idézett elő a térségbeli devizák körében: kedden délután négy órakor 273,46 forinton jegyezték az eurót a hétfő este fél hatkor tartott 269,88 forint után.

2010.05.04 17:06MTI

A dollár jegyzése 209,59 forint 1,3052 dolláros euró jegyzés mellett a hétfői 204,88 forint és 1,3179 dolláros euró jegyzés után. A svájci frankot 190,97 forinton jegyezték kedden délután négy órakor a hétfő esti 188,24 forint után, 100 japán jent pedig 221,65 forinton a hétfői 216,55 forint után. A görög adósságszolgálat megsegítésére a hét végén elfogadott hároméves EU-IMF segélycsomag nem nyugtatta meg a piacokat, nem semlegesítette az euróvöezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált aggodalmakat.

Elemzők szerint a segélycsomag elhárította ugyan Görögország rövid távú likviditási problémáit, de nem jelent megoldást a hosszú távú fizetőképességi problémára. A piacoknak továbbra is fenntartásaik vannak Görögország képességével szemben a segélycsomagban feltételként szabott megszorítási intézkedések végrehajtására. Az egyre súlyosbodó bizalmi válságban fokozódik az aggodalom a többi, magas költségvetési deficittel terhelt euróövezeti tagország "bedőlésével", az úgynevezett "szuverénadós-besorolási fertőzés" terjedésének veszélyével kapcsolatban. A romló befektetői hangulatra jellemző, hogy kedden az európai tőzsdeindexek teljes egészében elveszítették idén felhalmozott nyereségüket, a biztonságos befektetési eszköznek tekintett arany dollárban kifejezett ára pedig a tavaly december eleji szintre emelkedett vissza, euróban kifejezett ára pedig történelmi rekordot ért el.

A térségbeli devizák árfolyammozgását teljes mértékben az általános piaci hangulatromlás, a kockázatkerülés erősödése árnyékolja be, semlegesítve minden belföldi piacmozgató hatást. A forint kedden a kora délelőtti 270 körüli euró jegyzésről másfél százalékkal egészen 274-ig, a zloty 3,9250-es euró jegyzésről 3,9750-ig, a cseh korona 25,58-as euró jegyzésről 25,69-ig gyengült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.