Magyarországot érinti leginkább a görög-válság

135 milliárd eurót kap Görögország?

A német pénzügyminiszter szerint egyelőre még nem ismert a Görögországnak nyújtandó nemzetközi segély összege, a gazdasági miniszter ugyanakkor egy csütörtöki interjúban már 135 milliárd euróról beszélt.

2010.04.29 11:59MTI

Rainer Brüderle több német újságnak is azt nyilatkozta, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió euróövezeti tagállamai által nyújtandó segélycsomag 135 milliárd eurós lehet. Egyben megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint az erre az esztendőre eredetileg előirányzott 45 milliárd euró helyett Athénnak már 2010-ben ennél jóval nagyobb összegre lesz szüksége.

Brüderle szerint az ennek keretében tervezett német hozzájárulás is meghaladhatja a 8,4 milliárd eurót. Mindennek kapcsán német szakértők úgy vélekedtek, hogy a német "részesedés" az elkövetkező három évben 25-30 milliárd eurót tehet ki. Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter televíziós nyilatkozatában megerősítette, hogy Németország részt kíván vállalni Görögország megsegítésében, és hangsúlyozta azt is, hogy mielőbbi esélyre van szükség.

A miniszter szerint az Athénnak nyújtandó támogatás az egész euróövezet stabilitásának biztosítását segíti. Scha:uble azonban pontos számokat ezúttal sem említett, azt hangoztatva, hogy a segély mértéke és formája a görög kormánnyal jelenleg folyó tárgyalások eredményétől függ. Athén képviselői a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Bizottság megbízottaival egyeztetnek, és a tét a segélycsomag előfeltételének tekintetett görög stabilizációs program.

A pénzügyminiszter szerint a német hozzájárulás nem terheli majd az adófizetőket. Scha:uble megerősítette, hogy egy olyan hitelkonstrukcióról van szó, amely az állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau) égisze alatt zajlik, és amely felett az állam garanciát vállal.

Berlini értesülések szerint Görögország megsegítéséről egyeztetést folytatott a német kancellár és az amerikai elnök is. Angela Merkel és Barack Obama egyetértett abban, hogy Európa és a Nemzetközi Valutaalap részéről határozott cselekvésre és mielőbbi támogatásra van szükség. A német ellenzéki pártok közvetve megerősítették, hogy támogatják a segítségnyújtást, illetve az ebben való német közreműködést.

Egyfajta előfeltételként szabták ugyanakkor, hogy átfogó intézkedéseket kell hozni a hasonló adósságválságok megakadályozására. Felvetették annak szükségességét is, hogy a német segélycsomagban magánbankok is vegyenek részt. Axel Weber, a német szövetségi bank (Bundesbank) elnöke egy csütörtöki interjúban sürgette, hogy az Európai Unión belül szigorítsák meg a pénzpiaci szabályozásokat.

A jegybank elnöke szerint a stabil euró a német adófizetők érdekeit is szolgálja, és ezt a stabilitást meg kell őrizni. Weber szerint ehhez tartozik az is, hogy Görögország megsegítését szigorú feltételekhez kell kötni. Hangoztatta ugyanakkor, hogy nézete szerint csakis ideiglenes támogatásról, "abszolút kivételről" lehet szó, és a kialakult válságból le kell vonni a tanulságokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.