"Berlin ne költsön milliárdokat!"

Éles vita Berlinben Görögország megsegítéséről

A súlyos adósságproblémával küszködő Görögország pénzügyi megsegítésének terve rendkívül heves belpolitikai vitát váltott ki hétfőre Berlinben.

2010.04.26 13:35MTI

Az ellenzék csaknem egyöntetűen az Athénnak nyújtandó segély ellen van, de fenntartásait fogalmazta meg az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok kormánykoalíciós partnere, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is. Guido Westerwelle pártelnök, külügyminiszter egy televíziós nyilatkozatban óvott minden elsietett lépéstől, hangsúlyozva, hogy Németországnak, illetve az Európai Uniónak rendkívül óvatosan kell eljárnia.

A kereszténydemokrata CDU másik koalíciós partnere, a bajor CSU pedig alternatívaként azt vetette fel, hogy Görögországot ki kellene zárni az euróövezetből. A parlamenti ellenzék vezető erejének számító Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel egy hétfői interjúban azzal vádolta meg Angela Merkel kancellárt, hogy "hazudott a németeknek".

A szociáldemokrata pártvezető felrótta, hogy Merkel a közelmúltban tartott európai uniós csúcstalálkozón a német adófizetők "vaskancellárjaként" ünnepeltette magát, elutasítva a Görögországnak nyújtandó hitelt.

A szociáldemokrata politikus szerint Merkel már akkor tudta, hogy az euró stabilitása érdekében Berlin részt fog venni a segélyprogramban. Gabriel utalt arra: pártja csakis akkor egyezne bele a segélyprogramba, ha annak feltételei teljes mértékben átláthatóak, és abban a bankok is részt vesznek. Angela Merkel korábban azt ígérte, hogy minden lépésről tájékoztatni fogja a parlamenti pártok frakciót. Egyben hangsúlyozta, hogy nincs szó Athén automatikus megsegítéséről, a görög kormánynak előbb meg kell állapodnia egy hiteles takarékossági programról az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Leszögezte azt is, hogy az említett feltételek teljesülése esetén a német szerepvállalás nem az adófizetők pénzéből, azaz nem a költségvetésből történne, hanem egy olyan hitelkonstrukcióval, amely az állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau) égisze alatt zajlik.

A hírek szerint Németország idén 8,4 milliárd euróval venné ki a részét a nemzetközi segélyből. A legfrissebb felmérésekből kitűnt: a német lakosság 94 százaléka azon a véleményen van, hogy Berlin nem költhet milliárdokat Athén megsegítésére. Értesülések szerint hétfő délutánra a kancellár Görögország ügyében rendkívüli nyilatkozatot jelentett be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.