Elkótyavetyélni nem akarják

Talpalattnyi: földügyben eltérő a nagy pártok véleménye

A termőföld kérdésről csaknem minden párt markáns véleményt fogalmazott meg, abban egyetértenek, hogy elkótyavetyélni nem akarják a földvagyont, de a javasolt megoldások között jelentős eltérések is vannak.

2010.03.30 07:21MTI

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerint a termőföld nemzeti kincs. A szocialisták azt szeretnék, hogy minden megművelhető földdarab a magyar gazdálkodóé legyen. Ezért kezdeményezték a 2011-ben lejáró földvásárlási moratórium meghosszabbítását, további három évvel. Olyan földtörvényt alkotnának, amely figyelembe veszi a helyi adottságokat, amely a helyi közösségekre bízza, ki legyen a földhasználó, és amely kizárja, hogy bárki a gazdák kárára spekulálhasson.

Az állami földeket alapvetően a vidéki foglalkoztatás és a termelés biztonságának megteremtése érdekében használnák. Folytatnák a földért életjáradék programot, fenntartanák az előhasználati és elővásárlási gyakorlat jelenlegi rendszerét a termelés és a termelők számára. A földtulajdonosok és földhasználók biztonsága érdekében az MSZP megteremtené az osztatlan közös tulajdon fenntartható használatát. A földbirtok további elaprózódásának megakadályozása érdekében alakítanák ki az öröklés szabályait. Az állattenyésztőknek tartós földhasználatot biztosítanának. Nem engedik meg, hogy a ’90-es évek elején elkövetett súlyos hibák megismétlődjenek, ezért nem támogatják az új földosztást - áll a szocialisták választási programjában. A Fidesz-KDNP választási programja szerint csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára. E kisebb építőelemekből szerveződő gazdasági szerkezet a piaci versenyben akkor indul jobb eséllyel, ha államilag is támogatott, önkéntes beszerzési, termelési, feldolgozási, illetve értékesítési társulások jönnek létre - véli a Fidesz-KDNP.

A Jobbik stratégiai feladatnak tartja a föld nemzeti tulajdonban tartását. Ezért választási programja szerint kezdeményezné a hatályos földtörvény olyan irányú módosítását, amely megakadályozza a külföldiek földtulajdonszerzését a moratórium lejárta után is. Választási programjában a párt felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenleg Magyarországon élő külföldiek által működtetett nagyüzemek tulajdonosai 2011 után - elővásárlási joguk révén - könnyen földterülethez juthatnak.

A Jobbik inkább elővásárlási jogot biztosítana első helyen a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n belül kialakított Nemzeti Birtokpolitikai Központ, valamint a fiatal és helyben gazdálkodók számára. A párt szerint az osztatlan közös tulajdonú földeket tisztességes, piaci áron fel kellene vásárolni, s hosszú távú kedvezményes haszonbérleti szerződéssel földhöz lehetne juttatni a vidékre költözni szándékozó fiatalokat. Földhasználatot biztosítanának továbbá a mélyszegénységben élők számára közösségi földprogram keretében.

A Lehet Más a Politika (LMP) is el akarja érni, hogy az uniós tagországok többségéhez hasonlóan 2011 után is érvényben tartsuk a földvásárlási moratóriumot. A párt felfogása szerint a termőföld nem egyszerűen gazdasági erőforrás, hanem a vidéki élet fenntarthatóságának alapja. Az LMP választási programja szerint a mezőgazdaság foglalkoztatási és népességmegtartó hatása szempontjából döntő jelentőségű, hogy kié a föld.

A párt azt tartja optimálisnak, ha a termőföld döntően helyben lakó, életvitelszerűen gazdálkodó emberek kezében van. A támogatási rendszernek nem szabad ösztönöznie a birtok-koncentrációt, hanem ellenkezőleg, ellensúlyoznia kell a birtok-koncentráció irányába ható piaci folyamatokat - véli az LMP, amely a családi gazdálkodást folytató kis- és közepes birtokosokat segítené.

A Civil Mozgalom (CM) a külföldiek számára nem tiltaná meg a földvásárlást amikortól lehet, de meghatározna egy bizonyos kereskedelmi árat és csak afölött szerezhetnének termőföldtulajdont, akik a megvásárolt földet ténylegesen művelik és személyesen végeznek rajta mezőgazdasági tevékenységet. Magánszemély tulajdonában ugyanakkor a CM nem engedne 30 hektárnál nagyobb szántóterületet. A párt a termőföld ügyeit kivonná a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) fennhatósága alól, s egy önálló kormányhivatalként, igazi főhatóságként működő Országos Földügyi Főhatóságra (OFF) bízná. Ez lenne az ország területén található nemzeti földvagyon minőségi és mennyiségi őre - ígéri a CM.

Az OFF a földhivatali hálózathoz integrált megyei szerveivel látná el a földek közhiteles, komplex, központi, területi és minőségi nyilvántartási feladatait. A párt választási programja szerint az OFF törvény által garantált elővásárlási jogot biztosítana a saját maga által mesterségesen létrehozott osztatlan közös tulajdonokban.

Az állami földek eladási moratóriumát szintén felügyelné az OFF, amely előkészítené az aranykorona helyett egy EU konform földminőségi rendszer bevezetését, és az új állami földbirtok politika keretében településenként a termelőkkel közösen meghatározná a birtokrendezés elindításához helyben szükséges lépéseket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.