Elöregedtünk

Több a nyugdíjas, mint a pályakezdő az EU-ban

Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében.

2010.03.16 11:41MTI

Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót. Magyarország a 60-64 év közötti korosztály foglalkozatását tekintve sereghajtó az unióban: mindössze 13,3 százalék dolgozik, míg a listavezető Svédországban az összes foglalkoztatott 63 százaléka tartozik ebbe a korosztályba.

Az uniós átlag 30 százalék körül van. Az Allianz adatai szerint az Európai Unióban jelenleg 28,6 millióra tehető a 15-20 év közöttiek száma, míg a 60-65 éveseké 28,8 millió. Az elemzés rámutat, hogy a közeljövő uniós foglalkoztatási politikájának nagy kihívása, hogy növekedjék az idősebb foglalkoztatottak aránya.

Az elmúlt években már sikerült e tekintetben eredményeket elérni, miután sok uniós tagországban változtattak a korai nyugdíjazást ösztönző rendszeren, de további lépések szükségesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.